A „Nem fog megosztani minket” feliratú, Luke Turner képzőművész által készített zászlót Donald Trump elnöki beiktatásnak napján rakták ki az a New York-i Mozgókép Múzeumban, és onnantól fogva folyamatosan próbáltak benne kárt tenni a szélsőségesek.

Tennessee-ből is ellopták, és Donald Trump szlogenével díszített baseballsapkát rakták a helyére

Négy évvel azután, hogy fehér nacionalisták ellopták Luke Turner brit képzőművész zászlaját, amelyet Donald Trump megválasztása elleni tiltakozásul készített, az FBI visszaszoltáltatta a műtárgyat, írja a The Art Newspaper

A fehér zászlón fekete betűkkel a „Nem fog megosztani minket” felirat állt, és a művészeti projekt során élőben közvetítették az interneten lobogását. A zászló ellen több támadást is elkövettek a szélsőjobboldali csoportok.

Luke Turner Trump Zaszlo Donald Trump Fbi
Luke Turner Zászlója / Fotó: Luke Turner

Trump beiktatási ünnepségének napján, 2017. január 20-án húzták fel a zászlót a New York-i Mozgókép Múzeumban. Miután ott több alkalommal is megrongálták, először Albuquerque-be szállították, majd elküldték a liverpooli médiaművészeti központba, a FACT-be, onnan pedig a franciaországi Le Lieu Unique kortárs kulturális központba.

Kapcsolódó cikk

A szélsőjobboldali rongálók Turner állítása szerint több mint két tucat alkalommal fenyegették meg a New York-i múzeumot azzal, hogy felrobbantják a zászlót. Sőt, állítólag meg akarták ölni a művészt is, ezért egyik éjjel, amikor Európában dolgozott, a múzeum biztonsági szolgálatának kellett kimenekítenie. 

A zászlót végül 2017 márciusában Tennessee-ből lopták el feltehetőleg a neonáci Hagyományőrző Munkáspárt tagjai, és a helyén a Trump kampányában használt „Make America Great Again” feliratú baseballsapkát hagyták. A bizonyítékok ellenére az amerikai rendőrség nem jutott az elkövetők nyomára.

Luke Turner képzőművész katarzisként élte meg, amikor megtalálták a zászlót

2019 augusztusában az Independentben megjelent egy fotóriport az amerikai szélsőséges csoportokról, és az egyik fényképen egy náci tetoválást viselő férfi pózolt Turner zászlaja előtt. Ekkor már közel két éve az FBI műkincslopásra szakosodott egysége foglalkozott az üggyel. Végül 2020 év vége felé hívták fel Turnert, hogy megtalálták a zászlót, de ennél több részletet nem árultak el a műveletről.

Turner hatalmas katarzisként írta le a pillanatot, de hozzátette, hogy a felelősöket mindez nem menti fel tetteikért az igazságszolgáltatás alól.

A zászlón látszik néhány folt, de a maga szerény módján ugyanúgy ragyog, mint régen. A rajta szereplő szavak jelentése most is érvényes, amelyet a legsötétebb ideológia sem képes tönkre tenni, hiába töltötte eddigi létezésének nagy részét a közelükben

– nyilatkozta a művész. Donald Trump kormányzása alatt számos művész bírálta az elnököt. A 2020 novemberi választáshoz közeledve egyre több Trump-ellenes alkotás is született: volt, aki gördeszkával, mások óriásplakátokkal kampányoltak újraválasztása ellen. John Lithgow kétszeres Oscar-díjjelölt színész – aki korábban az SZFE mellett is kiállt – két nagyon sikeres verseskötetet is publikált Trumpról.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.