Ha egyik évről a másikra nem is érzékeljük a globális felmelegedés okozta változásokat, a NASA felvételei könyörtelenül szembesítenek az évtizedek múlásával már jól látható tendenciákkal.

Ma már senki sem kérdőjelezheti meg a klímaváltozás tényét

Az éghajlatváltozást ma már saját szemünkkel látjuk és a bőrünkön érezzük: a Velencei-tó félig kiszáradt, olvad az állandónak hitt hó- és jégtakaró, visszahúzódnak a gleccserek, egyre hevesebb viharok csapnak le, minden földrészen huzamosabb ideig erdőtüzek pusztítanak. Van, ahol áradások, másutt pedig az extrém szárazság lehetetleníti el a megszokott életkörülményeket.

A klímaváltozás felett őrködő számos szervezet közül a NASA az egyik legjelentősebb. Az űrtechnikai műszereik segítségével évtizedek óta figyelik az éghajlatváltozás hatásait a világ minden pontján. Az Images Of Change weboldalon tematikus bontásban lehet megnézegetni, milyen szemmel látható változásokat okozott már eddig is a Föld felszínén a globális felmelegedés. A Bored Panda segítségével ezekből a megdöbbentő képekből válogattunk néhányat.

Az Északi-tenger jégpáncélja korábban sosem látott mértékben olvadt el

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 1

A Jeges-tenger jégpáncélja télen megvastagszik, majd nyáron olvadni kezd és szeptemberben éri el a minimumot. A fenti kép az 1984-es és a 2012-es nyári olvadás utáni állapotot veti össze. Látható, hogy nagyjából az 1984-ben még megmaradt jeges terület fele már eltűnt 2012-re. A trend pedig azt mutatja, hogy nyaranta egyre kevesebb jégtömeg marad meg. Ha ilyen ütemben folytatódik az olvadás, még ebben az évszázadban teljesen eltűnik a jégpáncél.

Az Aral-tó kiszáradása

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 2

Az Aral-tó a világ negyedik legnagyobb tavának számított, amíg a ’60-as években a Szovjetunióban el nem kezdték lecsapolni a vizét – a fekete vonal ezt az eredeti állapotot jelzi. A 2000-es években a tó egy északi és egy déli, majd ez utóbbi egy keleti és egy nyugati részre vált szét. 2005-ben építettek egy gátat, amely az északi tó vízmennyiségét némileg növelte a déli részek kárára. 2014-re az aszály miatt a tó keleti fele teljesen kiszáradt, emiatt a környék mikroklímája is szélsőségesebbé vált.

Az alaszkai Muir gleccser visszahúzódása

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 3

A Muir és a Riggs gleccserek olvadása feltöltötte vízzel a Muir-öblöt. A gleccser a 2004-es fotón 7 km-rel lett rövidebb és jelentősen el is vékonyodott.

Hó esett a Szaharában

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 4

Algériában, a Szahara északi határán 2016 decemberében hó esett, ami utoljára 1979 februárjában történt meg.

Jéglavinák a tibeti Aru hegyvonulatán

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 5

2016 júliusában az eddigi egyik legnagyobb pusztítást okozó jéglavinában hatalmas jégtömbök és kősziklák szakadtak le az Aru-hegység egyik gleccseréből. A lezúduló törmelékek teljesen elvágták a hegy lábánál fekvő szűk völgyet és falvakat, több ember halálát okozva.

A tengerpart eróziója a texasi Freeport közelében

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 6

A fenti képekből azt olvasták le a tudósok, hogy évente kb. 15 méternyi tengerpart tűnik el a 17 km hosszú területen. Ez az egyik leggyorsabban eltűnő tengerpart a világon.

A James folyó áradása Dél-Dakota államban

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 7

A 2015-ös kép a folyó normál tavaszi állapotát mutatja, míg a 2020-ban készült légi felvétel azt, ahogyan a folyó messze kilépett a medréből. Már az előző évben is súlyos áradások voltak ezeken a területeken.

Eltűnnek a Hawaii-szigetek

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 8

A Walaka hurrikán 2018 szeptemberében eltüntetett az északnyugati szigetekből 11 hektárnyi homokos és törmelékes területet.

Tűzvész az ausztrál Tanami sivatagban

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 9

A szélsőségesen aszályos időjárás miatt tavaly súlyos erdőtüzek tomboltak Ausztrália középső, északi részén, ahol rendkívüli mértékben pusztult el az élővilág. Nemrég pedig a kontinens legkevésbé lakott részén, a hatalmas kiterjedésű Tanami sivatagban lángoltak fel a tüzek. Az első műholdképen a sötét foltok azt jelzik, addig hol égett ki korábban a növényzet, a második kép pedig a sivatagban pusztító tüzek utáni helyzetet mutatja.

A nagymennyiségű csapadék elmosta Perut

Nasa Fotok Eghajlatvaltozas 10

A 2017 márciusában lezúduló hatalmas csapadékmennyiség Peru nagy részét érintette. A híradások szerint több mint 70 ezer ember vesztette el otthonát és több mint 60 halálos áldozatot követelt a településeket elöntő víz és sártenger. 7500 kilométernyi úthálózat és 509 híd sérült meg.

A lakosság is egyre inkább érzékeli az éghajlatváltozásból adódó közvetlen problémákat, amit egy friss európai felmérés is igazolt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.