A nyugdíjas éveink során számos kihívással kell majd szembenéznünk. Idős korunkra már több lesz az egészségügyi problémánk, de nem szabad mindig csak a negatívumokra koncentrálni!
Amikor kilépünk a munka világából, tetemes mennyiségű szabadidőt nyerünk, és kizárólag rajtunk múlik, hogy mit tudunk kezdeni vele. Ez persze múlik azon is, hogy milyen testi-szellemi állapotban vagyunk, hogy mekkora kreativitással büszkélkedhetünk, és természetesen azon is, hogy mit engedhetünk meg magunknak anyagilag. Ez utóbbira tudunk készülni például a nyugdíjbiztosítással is.

Kinek érdemes nyugdíjbiztosítást kötnie?

Tulajdonképpen bárkinek, akinek van még hátra legalább 5 év a nyugdíjba vonulásáig, és szeretné kisebb-nagyobb összeggel támogatni a saját jövőjét, hiszen a nyugdíj összege várhatóan mindenkinek kevesebb lesz, mint a már jól megszokott fizetése.

Te elkezdtél már takarékoskodni a nyugdíjas éveidre? Köss mihamarabb nyugdíjbiztosítást, hogy ne kelljen attól tartanod, a nyugdíjas évek csak az unalmas nélkülözésről fognak szólni!

Hogyan épül fel jelenleg a nyugdíjrendszerünk?

Ma Magyarországon a nyugdíjrendszer 3 pillérből áll, és be kell látni, hogy nem mindegyik egyformán stabil.

Az első pillért az aktív korú, dolgozó munkások béréből levont összeg adja. Ez egy korábban kifejezetten jól működő struktúra volt, de mára nagyon eltolódott az egyensúly, és azt kell, hogy mondjuk, hogy lényegesen kevesebben vannak azok, akiknek a béréből befizetésekre lehet számítani, mint azok, akiknek nyugdíjat kell osztani. Ráadásul az előrejelzések szerint ez az arány nem fog a közeljövőben sem nagymértékben változni, sokkal inkább az látszik, hogy markánsabbak lesznek az eltérések. Márpedig ilyen arányok mellett nagyon nehéz kivitelezni ezt a nyugdíjazási formát.

A második pillért a magánnyugdíjpénztárak adták volna, de a sokak által jól ismert 2011-es államosítás során szinte teljesen ellehetetlenítették és leépítették ezt az ágat, így nagyon kevesen maradtak, akik az állami nyugdíjukat magánnyugdíjpénztári tagsággal egészítenék ki.

A harmadik pillért pedig a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztár adja. Ezekben szintén havi rendszerességgel érdemes gyarapítani a megtakarításunkat, de a portfóliók kezelésével mindenképpen tanácsos szakembert megbízni.

Milyen portfólióba érdemes fektetni a pénzt?

Tulajdonképpen nagyban függ attól is, hogy várhatóan hány éved van még hátra a nyugdíjig. Amennyiben rövid időn belül eléred a nyugdíjas kort, akkor nem tanácsos a kockázatosabb befektetések közül válogatni, inkább a konzervatívabb portfóliókat érdemes számításba venni.

Ezzel szemben, ha 20-25 éved van még várhatóan a nyugdíjazásodig, akkor nyugodtan fektetheted a pénzed a kockázatosabb portfóliók egyikébe is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.butika.hu_ - 2023 január - Cikk1

Zoknikötési útmutató

Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra.

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.