A nyugdíjas éveink során számos kihívással kell majd szembenéznünk. Idős korunkra már több lesz az egészségügyi problémánk, de nem szabad mindig csak a negatívumokra koncentrálni!
Amikor kilépünk a munka világából, tetemes mennyiségű szabadidőt nyerünk, és kizárólag rajtunk múlik, hogy mit tudunk kezdeni vele. Ez persze múlik azon is, hogy milyen testi-szellemi állapotban vagyunk, hogy mekkora kreativitással büszkélkedhetünk, és természetesen azon is, hogy mit engedhetünk meg magunknak anyagilag. Ez utóbbira tudunk készülni például a nyugdíjbiztosítással is.

Kinek érdemes nyugdíjbiztosítást kötnie?

Tulajdonképpen bárkinek, akinek van még hátra legalább 5 év a nyugdíjba vonulásáig, és szeretné kisebb-nagyobb összeggel támogatni a saját jövőjét, hiszen a nyugdíj összege várhatóan mindenkinek kevesebb lesz, mint a már jól megszokott fizetése.

Te elkezdtél már takarékoskodni a nyugdíjas éveidre? Köss mihamarabb nyugdíjbiztosítást, hogy ne kelljen attól tartanod, a nyugdíjas évek csak az unalmas nélkülözésről fognak szólni!

Hogyan épül fel jelenleg a nyugdíjrendszerünk?

Ma Magyarországon a nyugdíjrendszer 3 pillérből áll, és be kell látni, hogy nem mindegyik egyformán stabil.

Az első pillért az aktív korú, dolgozó munkások béréből levont összeg adja. Ez egy korábban kifejezetten jól működő struktúra volt, de mára nagyon eltolódott az egyensúly, és azt kell, hogy mondjuk, hogy lényegesen kevesebben vannak azok, akiknek a béréből befizetésekre lehet számítani, mint azok, akiknek nyugdíjat kell osztani. Ráadásul az előrejelzések szerint ez az arány nem fog a közeljövőben sem nagymértékben változni, sokkal inkább az látszik, hogy markánsabbak lesznek az eltérések. Márpedig ilyen arányok mellett nagyon nehéz kivitelezni ezt a nyugdíjazási formát.

A második pillért a magánnyugdíjpénztárak adták volna, de a sokak által jól ismert 2011-es államosítás során szinte teljesen ellehetetlenítették és leépítették ezt az ágat, így nagyon kevesen maradtak, akik az állami nyugdíjukat magánnyugdíjpénztári tagsággal egészítenék ki.

A harmadik pillért pedig a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztár adja. Ezekben szintén havi rendszerességgel érdemes gyarapítani a megtakarításunkat, de a portfóliók kezelésével mindenképpen tanácsos szakembert megbízni.

Milyen portfólióba érdemes fektetni a pénzt?

Tulajdonképpen nagyban függ attól is, hogy várhatóan hány éved van még hátra a nyugdíjig. Amennyiben rövid időn belül eléred a nyugdíjas kort, akkor nem tanácsos a kockázatosabb befektetések közül válogatni, inkább a konzervatívabb portfóliókat érdemes számításba venni.

Ezzel szemben, ha 20-25 éved van még várhatóan a nyugdíjazásodig, akkor nyugodtan fektetheted a pénzed a kockázatosabb portfóliók egyikébe is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.