A Természetvédelmi Világszövetség tanulmánya szerint a járvány alatt számos országban védett területeken is engedélyezték a fosszilis energiahordozók kitermelését.

A járvány leple alatt visszafejlődik a természetvédelem

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) frissen közzétett tanulmánya azt igyekezett felmérni, hogy a Covid-19 járvány milyen hatással volt világszerte a természetvédelmi területekre, írja a The Guardian. Hiába támogatja a Föld lakosságának túlnyomó része a klímavédelmi intézkedéseket, hiába a hangzatos felhívások, a gyakorlatban sok helyen éppen ellenkező irányba fordultak a kormányok: a járvány következtében a létszámleépítés és a környezetvédelmi jogszabályok puhítása nagyban veszélyeztetik a klímaváltozás ellen és a biodiverzitás megőrzése területén elért eredményeket.

termeszetvedelem covid hatas
Vadőrök a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban / Fotó: Georgina Smith

Az elvonások és az ökoturizmusból származó bevételek teljes kiesése miatt a nemzeti parkok és természetvédelmi területek vezetői kénytelenek voltak csökkenteni a dolgozói állományt. Ez azt jelenti, hogy a tevékenységeiket, mint például az orvvadászat üldözése, sem képesek a korábbi hatásfokkal ellátni. Világszerte átlagosan minden ötödik vadőr elvesztette az állását, Afrikában a védett területek több mint felében kellett korlátozni vagy megszüntetni a járőrszolgálatot, amely többek közt az orvvadászokat is figyelte.

Kapcsolódó cikk

Brazíliában, Indiában és az Egyesült Államokban csökkentették leginkább a természetvédelmi kiadásokat, és rajtuk kívül további államok is fontolóra vették, hogy engedélyezik a szerves energiahordozók kitermelését természetvédelmi területeiken is. Brazíliában a kormány javasolta, hogy engedélyezzék a bányászatot az őslakosrezervátumokban, Oroszországban pedig engedélyeznék az erdőírtást a közlekedési és infrastrukturális beruházások megvalósítása érdekében a védett helyeken is. Donald Trump egyik legutolsó intézkedéseként még elindította az alaszkai nemzeti parkban a kőolaj- és földgázkitermelésre szóló engedélyek értékesítését

Lesújtó reakciók

„Tanulmányunk rávilágított, hogy milyen súlyosan érintette a Covid-19 a természetvédelem eddig elért eredményeit és a természetvédelemben dolgozók közösségét” – nyilatkozta Dr. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója. 

Az országok gazdaságélénkítő programjainak áttekintéséből az derült ki az IUCN szakértői számára, hogy egyes kormányok kiegészítették további forrásokkal a természetvédelmi területek költségvetését, de a legtöbb esetben elvonásokkal éltek a környezetvédelmi kiadások kárára.

A természetvédelemre és tájrehabilitációra fordított kiadások, amelyek révén megelőzhető lehetne a jövőben a koronavírusokhoz hasonló állati kórokozók terjedése, csupán töredéke azoknak a dollármilliárdoknak, amelyeket most a kormányok a járvány megfékezésére és a gazdaság megmentésére fordítanak

– reagált a jelentés megállapításaira Carlos Manuel Rodriguez, a Globális Környezeti Alap vezetője. 

„A jelentés tanulsága számunkra az, hogy ha a Covid-19 sem ébreszti rá az emberiséget arra, hogy a teljesen rossz irányba tartó természetpusztító fejlesztésekkel a saját sírját ássa, akkor nem igazán tudom, hogy a jelenlegi világjárványnál nagyságrendekkel rosszabb csapásokat hogyan tudná elkerülni” – mondta Brent Mitchell, a jelentést publikáló Parks című szaklap szerkesztője. 

António Guterres ENSZ főtitkár is hasonlóképpen nyilatkozott, amikor azt mondta, hogy az emberiség háborút folytat a természettel, ami kész öngyilkosság. Szavai nem túlzóak, hiszen már egy ideje saját bőrünkön érezhetjük a természet degradálásának hatását az allergiaszezon egyre kínzóbbá válásán, vagy a nyári extrém forróságon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.