A legnagyobb presztízsű természetfotós verseny zsűrijének idén rekordszámú pályaműből kell győzteseket hirdetnie a különböző kategóriákban.

A pillanat művészete a természetben

A brit Természettudományi Múzeum, az esemény szervezője idén immár az 57. alkalommal hirdette meg Az Év Természetfotósa pályázatot a világ amatőr és profi fényképészei számára.

2021-ben 95 országból rekordszámú, több mint 50 ezer pályamű érkezett, amelynek főszereplői a természeti környezetünk vagy az állatvilág. A Bored Panda összeállítása különböző kategóriákban induló művekből válogatott ki néhányat, amelyeket alább mi is bemutatunk.

Laurent Ballesta (Franciaország): Igazán mély kapcsolat

Legjobb Allatfotok 2021 1

A Földközi-tenger francia partjai mentén, közel 80 méter mélyen az elhalt feketekorallok között jelentős, több ezres narválrák populáció él. A képen úgy tűnik, mintha minden rákocska összeköttetésben állna a mellette lévővel, és így hatalmas kiterjedésű hálózatot képesek alkotni. A kutatók szerint ez a fajta kapcsolattartás a narválrákok társas viselkedésének központi eleme, a szaporodásnál és az egymással történő versengésben veszik hasznát.

Jaime Culebras (Spanyolország): Természetes vonzalom

Legjobb Allatfotok 2021 2

Ez a közel 4 cm-es tarantulaölő darázs tévedt Culebras ecuadori konyhájába. Mire előkereste a fényképezőgépet, a darázs már a hűtőn küzdött áldozatával, egy madárpókkal. A tarantulaölő csípése az egyik legfájdalmasabb az állatvilágban, a pókok ellen mindig halálos. A tarantulaölő darázs nektárral és virágporral táplálkozik, de a nőstény utódja számára madárpókra is vadászik. A fészekbe cipelt megbénított pókot az egyetlen petéből kikelő lárva élve falja fel.

Gil Wizen (Izrael / Kanada): Gyönyörű vérszívó

Legjobb Allatfotok 2021 3

Wizen szerint a legkönnyebben úgy lehet lefényképezni a díszes szúnyogot, amikor csíp. A mindössze 4mm-es állat nőstényének van szüksége vérre petéi lerakásához, ám csípésével súlyos trópusi betegségeket is terjeszt.

Gheorghe Popa (Románia): Mérgező színek

Legjobb Allatfotok 2021 4

A drónfotón az Erdélyi-középhegységben húzódó Geamana-völgy folyóját láthatjuk az egyik legnagyobb európai réz- és aranybánya, Rosia Poieni közelében. Az 1970-es évektől kezdve a folyóba vezették a bányászati tevékenység során keletkezező mellékterméket, a többféle nehézfémet is tartalmazó keveréket. A mérgező anyagok beszivárogtak a talajvízbe, Geamana településen pedig többmillió tonnányi méreganyag halmozódott fel.

Jack Zhi (USA): Légbőlkapott lecke

Legjobb Allatfotok 2021 5

Egy fiatal amerikai kuhi éppen egy élő egeret próbál meg a levegőben átvenni apja karmaiból. A mozdulatából látszik, hogy még tapasztalatlan, hiszen még csak két napja kezdett el repülni. De meg kell tanulnia, hogyan tudja ügyesen átvenni a prédát, amíg ő maga nem lesz képes megszerezni a táplálékát. Udvarláskor pedig neki kell majd prédát bemutatnia a levegőben a kiszemelt nősténynek.

Audun Rikardsen (Norvégia): Pocsékba veszett

Legjobb Allatfotok 2021 6

Norvégia partjainál az egyik halászhajó túl sok halat fogott ki egyszerre, ezért a hálója kiszakadt. Hatalmas mennyiségű döglött hering került vissza a tengerbe. A túlhalászás a tengerek és óceánok természetes ökoszisztémáját fenyegető egyik legnagyobb veszély: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének adatai alapján a halászterületek 60%-át már teljesen lehalászták, közel 30%-uk pedig kezdi megközelíteni ezt az állapotot.

Wei Fu (Thaiföld): Összegabalyodva

Legjobb Allatfotok 2021 7

Egy pompás repülőkígyó és egy leopárdgekkó küzdelmét láthatjuk. Ahogy a kígyó megmarta a gekkót, az még rá tudott harapni a kígyó állkapcsára, de néhány perc múlva a kígyó halálra szorította. Ezután nekilátott, és egészben lenyelte a gekkót.

Douglas Gimesy (Ausztrália): A gondoskodó kéz

Legjobb Allatfotok 2021 8

Ezt a szürkefejű repülőkutyát három hetesen találták meg a földön Melbourne-ben, és került a vadmentőkhöz. A szürkefejű repülőkutya Ausztrália keleti részén őshonos, de az egyre nagyobb forróság és élőhelye kiirtása miatt veszélyeztetett fajnak számít. Ez a denevérfaj a növények beporzásában és magvaik elszórásában játszik fontos szerepet.

Gagana Mendis Wickramasinghe (Sri Lanka): Karanténfiókák

Legjobb Allatfotok 2021 9

Az örvös papagájfiókák apjuk érkezésére kikukkantanak az odúból, mert tudják, hogy itt az etetés ideje. A felvételt egy 10 éves kislány készítette lakásuk erkélyéről. Gagana bátyjával a 2020-as tavaszi karantén alatt azzal foglalta le magát, hogy a lakásukkal egy magasságban fészkelő papagájokat figyelték meg és fotózták.

Lara Jackson (Egyesült Királyság): Nyers erő

Legjobb Allatfotok 2021 10

A friss és élénk színű vér arról tanúskodik, hogy a fiatal nőstény oroszlán áldozata még élt, amikor belekóstolt. Lehet, hogy a tapasztalatlan vadász nem tudta megölni a prédát, és az életéért küzdő állatot kezdte el fogyasztani. 

A 2020-as verseny legjobb fotóit ebben a cikkünkben találod. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

301-es parcella nagy imre 1956 horvath erno kiallitas fotokiallitas

NÖRI: fotókiállítás mutatja be a 301-es parcellát

“Nemcsak a kiállítás, maga a Nemzeti Gyászpark is figyelmeztető jel számunkra, és a mi feladatunk, hogy azok számára is az legyen, akiknek 1989 nem volt az életük része, és már csak a történelem egy jelentős pillanataként tanulnak róla.”