A főszereplő magával ragadó színészi alakítása, korhű és gondosan kidolgozott látvány és kosztümök, hitelesség – és még valami.

A tehetséges, árva kislány meséje

Ki gondolta volna, hogy 2020 legnagyobb tévés sikere A vezércsel lesz majd? Talán még maguk a Netflix hétrészes minisorozatának készítői sem, hiszen a műfaj sikerreceptjéhez szükséges alapvető hozzávalók mintha kimaradtak volna belőle. Walter Tevis 1983-ban megjelent, a hidegháború alatt játszódó regényének televíziós adaptációja egy elképesztő sakktehetségéről szól. A sakk pedig, legyen bármekkora intellektuális és izgalmas kihívás, a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető mainstream televíziós látványsportnak.

Vezercsel Sorozat Siker
Jelenet A Vezércsel Című Sorozatból / Fotó: Phil Bray/Netflix

Hiába folyik most a csapból is A korona negyedik évada, A vezércsel jelenleg a streamingcsatorna legnézettebb fikciós sorozata, amely az első hónapban 62 millió felhasználót vonzott. Összevetésképpen az első karanténidőszak slágerét, a Tiger Kinget 64 millióan látták a feltöltéstől számított első hónapban, pedig olykor a bőség zavarával küzdöttek a sztárok is néznivalók terén.

Mi a kosztümös A vezércsel sikerének titka? A The Guardian a lehetséges magyarázatok közül első helyre a valóságtól való elmenekülés lehetőségét helyezi. A történet a sportfilmeknél sokszor látott, elcsépelt, de könnyen érthető forgatókönyvet használja: a hátrányos helyzetből induló esélytelen meghódítja tehetségével a világot. Ebben a vágyott világban a tehetség szent és sérthetetlen.

Kapcsolódó cikk

Beth Harmon 9 éves korában autóbalesetben elveszti a szüleit. A kislány egy kentucky-i nevelőotthonba kerül, ahol nyugtatóval függőséget alakítanak ki nála. Ugyanakkor összebarátkozik az intézet gondnokával, aki megtanítja őt sakkozni, és felismeri ragyogó képességeit. A kislányt nemsokára örökbefogadja egy boldogtalan házaspár, és az új anyuka csak erősíti a kislány gyógyszer- és győzelemfüggőségét. A kamasz Beth-t alakító Anya Taylor-Joy a The Witch-ből, a Peaky Blinders-ből és az Emma című filmből lehet ismerős, aki a különc kislányból lenyűgöző alakításával karizmatikus hősnőt formál, ami szintén nagyban hozzájárul a sikerhez.

A meritokrácia diadala

A filmkészítők úgy tudták az outsiderek számára unalmas sakkot vonzóan ábrázolni, hogy az nem ment a hitelesség rovására. A sportág egyik legnagyobb alakját, a korábbi világbajnok Garri Kaszparovot és a legnevesebb amerikai sakkedzőt kérték fel szakértőknek. A New York Times specialistája szerint ennek a közreműködésnek a sportág eddigi legjobb filmes megjelenítése köszönhető. Úgy is élvezhető és átélhető a feszültség, hogy fogalmunk sincs a szabályokról. A sakkot a focihoz hasonlóan ábrázolják, ahol a különböző stratégiák és stílusok összecsapását érzékeli a néző.

A vezércsel | Hivatalos előzetes | Netflix

Ha a győzelemért mindent fel kell áldoznod, mi marad neked? A vezércsel egy fiatal sakktehetség felemelkedését mutatja be, miközben az árvaházból eljut a leg...

Muszáj szót ejteni az aprólékosan kidolgozott látványról, a kosztümöktől a belső terek korhű kidolgozottságáig. Beth ruhatára hűen követi, mégis ellensúlyozza a történet dramaturgiai fordulatait. Még azokban a jelenetekben is, amikor a gödör legalján küzd függőségével, és egymás után üríti ki a borosüvegeket, a környezet ábrázolása révén meg tudja őrzni méltóságát.

Kapcsolódó cikk

De természetesen a hősnő talpra áll, a ranglisták élére tör, ami addig nő számára elképzelhetetlen eredménynek számít. A férfi versenyzők és versenyszervezők először kételkednek a képességeiben, de semmi sem áll a lány útjába, hogy ne győzhessen a férfiak között. A vezércsel szinte csodaszerként – már-már a koronavírus- vakcinába vetett rendíthetetlen optimizmussal – ábrázolja tehetségét, amit nem lehet elvitatni vagy nem észrevenni. Ez az anakronisztikus, ugyanakkor rendkívül megnyugtató hit a tehetségben a sorozat legnagyobb erénye – és ezt még 62 millióan vélhetik így.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet