Ai Weiwei nem léphet be Kína területére, ezért Nagy-Britanniából irányította Hongkongban forgató stábját. 

Bátor hősök a csótányok ellen

Ai Weiwei gyerekkorában a kínaiak rendszerint lenézték a hongkongiakat. Úgy tartották, ők a brit gyarmatosítók alattvalói, akiket csak a pénz és a verekedős filmek érdekelnek, nem áll mögöttük évezredes kultúra. A 63 éves emigrációban élő művész és politikai aktivista azonban idén arról készített megrendítő dokumentumfilmet, hogy az egykor lesajnált városállam jól képzett fiataljai hogyan állnak ellen a barbár elnyomó rezsimnek, írja a The Guardian.

Hongkong Tuntetes Ai Weiwei Cockroach
Jelenet A Filmből / Fotó: Ai Weiwei

A Cockroach (Csótány) a 2019-es hongkongi tüntetések eseményeire (a Hongkongi Egyetem ostroma és a csatornaalagút blokádja) fókuszál. Weiweit az fogta meg bennük leginkább, hogy miközben a világ egyik legdrágább városában élnek, nem anyagi javakért harcolnak, hanem az elveikért. 

„Hősök, mert a demokráciáért és a civil társadalomért küzdenek, pedig nincs rá valós esély, hogy elérjék céljukat. Tiszta, tanult és legfőképp őszinte emberek. Nem a munkájukért vagy pénzért, hanem elvont fogalmakért szálltak harcba. Az emberi méltóságért. Remélem, hogy én is közéjük tartozom” – mondta Weiwei, akiről a kínai hatóságok azt hitték, hogy ő a forradalom egyik vezéralakja.

Kapcsolódó cikk

A művész 2015-ös esernyős forradalom kitörése óta rokonszenvezik a hongkongiak küzdelmével. Azt írta közösségi oldalán, hogy ő is egy hongkongi – ezzel mindössze a szolidaritását fejezte ki. Hozzátette, éppen az a nagyszerű, hogy nincs vezetőjük, a mozgalom önszerveződésen alapszik.

Why We Protest: Hong Kong

On June 30, 2020, China imposed a national security law in Hong Kong that criminalizes secession, terrorism, and collusion with foreign powers. The law was s...

A 2019-ben elfogadott a kiadatási törvény tovább csökkentette Hongkong autonómiáját. Négy és fél évvel az esernyős forradalom elbukása után a hongkongiak azért lázadtak fel ismét, mert Peking megszegte a britekkel kötött „egy ország, két rendszer” egyezményt, amely a korábbi brit gyarmat részére ötven évig egyedi szabadságjogokat garantált. De a tüntetések ennél jóval többről szóltak.

Az a nagyszerű ezekben az emberekben, hogy ki mernek állni Kína ellen. A legtöbb ember nem tesz semmit. Túlságosan féltik az egzisztenciájukat. A legtöbb ország sem mer szembeszegülni Kínával. Ezek az emberek viszont készek bármit feláldozni azért, amiben hisznek

– vélte.

Weiewi szerint esélytelen a hongkongiak harca

Weiwei azonban nagyon racionálisan látja a tüntetők esélyeit. 

„Kínának rengeteg pénze van. De ha nem lenne, akkor is arra fordítanák, hogy propagandával és a rendőrség segítségével fenntartsák a stabilitást és a kontrolt. Nem tárgyalnak és nem tágítanak. Egyszerűen csak letartóztatják azokat, akik nem értenek egyet velük. Hetven éve így csinálják, tapasztalatból tudom. Apám fiatal korában egymillió értelmiségi tűnt el, senki nem tudott róla. Ma is borzasztó dolgokat lehet látni a hírekben, és senkit sem érdekel. Nem is tudom, melyik a rosszabb” – mesélte a művész, aki szerint Hongkongot a tüntetők kreativitása ellenére bizonyára beszippantja a rezsim. Költő édesapját a Mao-féle kulturális forradalom során száműzték a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területre, ahol nyilvános vécéket takarított. Verseit csak rehabilitációja után, 1979-től adhatta ki.

Kapcsolódó cikk

A tüntetések számos résztvevőjét, akiket a filmben is láthatunk, köztük Joshua Wongot, Agnes Chow-t és Ivan Lamot, bebörtönözték. Idén júniusban elfogadták a nemzetbiztonsági törvényt, és azóta a demokráciapárti törvényhozókat eltávolították hivatalukból, az egyetemi oktatókat kirúgták állásaikból. 

Weiwei tavaly szeptemberben Berlinből Cambridge-be költözött pedig előtte nem sokkal még kedvezőtlenül nyilatkozott Nagy-Britanniáról, mert nem álltak ki a hongkongiak mellett. Miután azonban Nagy-Britannia elítélte Pekinget a tüntetőkkel való bánásmód miatt, és jelezte, hogy befogadják az emigránsokat, úgy ítéli meg, hogy helyesen döntött a költözéssel. 

Korábban a rezsimkritikus Weiweit is bebörtönözték Kínában, nem utazhatott az ország területén belül, útlevelét bevonták. 2015-ben hagyta el hazáját, és nem tudja, viszontláthatja-e még 88 esztendős édesanyját.

Cockroach (2020) - A Film by Ai Weiwei | Trailer | Alamo On Demand Exclusive

Ai Weiwei's COCKROACH (2020) is a documentary film about the protests in Hong Kong in 2019. Screening via Alamo On Demand beginning December 18th. Join us on...

A Cockroach forgatásán sem volt jelen, hanem egy filmesekből és egy háborús tudósítóból álló stábot küldött Hongkongba hat hónapra, ő pedig otthonában, a karantén alatt dolgozott a filmen. 

Két további filmje is jelent meg idén: januárban a Vivos az eltűnt mexikói diákokról, és forgatott a járvány során Vuhanról is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet