Mivel a világjárvány alatti kijárási tilalom miatt nem lehet tömegrendezvényeket, így tüntetéseket sem szervezni, a rendszerrel elégedetlenek most az Animal Crossing videójátékon keresztül adhatnak hangot véleményüknek.

A karantén sem állhat a demokráciáért harcolók útjába

Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Hongkong utcáin az arcukat eltakaró tüntetőkre támadott a rendőrség. A demonstrációk több mint egy éve, tavaly februárban kezdődtek azután, hogy megjelent a kiadatási törvény módosításának tervezete, amely lehetővé tette volna, hogy olyan hongkongi állampolgárokat is kiadjanak például Kínának, akikkel addig nem volt kiadatási egyezménye a különleges közigazgatási területnek.

Animal Crossing Hongkong Tuntetes
Animal Crossing / Fotó: Nintendo

Júniusra a tüntetések túlnőttek a kiadatási törvény elfogadásához kapcsolatos közvetlen célon, és már általában a demokratikus jogokért tüntettek sokkal szélesebb tömegek. Nyolcezer tiltakozót tartóztattak le a zavargások kezdete óta.

Lenyűgöző fotók Hongkongról, ami igazi paradicsom Instagrammozóknak

Hongkong az extrém építészeti megoldásaival és gyönyörű falfestéseivel igazán színpompás város, amely ideális terepe a különleges fotókat készíteni vágyók számár. Igazi paradicsom Instagrammozók számára. Eleonora Costi Instagram-fotóst is megihlette a távol-keleti metropolisz varázslatos világa.

A koronavírus hongkongi megjelenése azt is jelentette, hogy a kormányzat elrendelte a kijárási tilalmat, amivel felfüggesztette a tüntetéseket is. Így az elégedetlenkedő lakosok a Nintendo március 20-án megjelent új videójátékával, az Animal Crossing: New Horizons segítségével vezetik le haragjukat és frusztrációikat, írja a Dazed.

Így tüntess egy virtuális szigeten, kisállatokkal!

Mindez elég hihetetlenül hangzik a játék gyermeteg egyszerűségének ismeretében. A játékos egy lakatlan szigetre utazik, összebarátkozik az ott élő állatokkal, épít egy házat, horgászik vagy bogarakra vadászik. A hongkongiak számára viszont az utópisztikus sziget az önkifejezés helye, és olyan politikai tartalmú feliratokat raknak ki, mint például „Szabad Hongkongot, forradalmat!”. Egy animáción pedig a hongkongi főminiszter, Carrie Lam arcképét ütik a játékosok lepkefogóval, majd a végén egyikük a porba temeti.

No Title

Animal Crossing is Fast Becoming a New Way for Hong Kong Protesters to Fight for Democracy! The #Covid_19 pandemic has halted public demonstrations, so protesters are taking their cause to #AnimalCrossing.https://t.co/A599kjlYsV (This is my island!) pic.twitter.com/vjBhzw1nUa

„Az Animal Crossing nincs cenzúrázva, tehát kiváló platform a tiltakozások folytatásához az online térben. Még a törvényhozók is ezzel játszanak” – mondja Joshua Wong, a tüntetések egyik ismert alakja, aki a 2014-es esernyős mozgalomban tűnt fel. Természetesen Wong is játszik. Az ő szigetének képernyőfotóján az avatarja kezében egy fejszét tart egy tüntetéseken használatos táblával, de látjuk a főminiszter és a kínai elnök, Xi Jinping portréit is.

Történelmi döntés Hongkongban: Elismerték a házastársi vízum létjogosultságát egy leszbikus pár esetében

Ezzel egy brit leszbikus nő elnyerte a jogot arra, hogy Hongkongban éljen és dolgozzon a partnerével. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis szerdán kimondta, hogy a külföldi azonos nemű párokat egyenlő bánásmód illeti meg a bevándorlási törvény értelmében. A perben érintett nő ugyanarra a hozzátartozói vízumra jogosult, amelyet a Hongkongban dolgozó külföldiek házastársai és gyermekei kapnak.

A március végén megjelent videójáték máris eladási rekordokat döntött: világszerte többmillió játékot vásároltak már a karanténvalóságtól a virtuális szigetre menekülni vágyó gamerek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk