Az alvás nagyon fontos része az egészségnek, így fontos, hogy tisztában legyünk a széles körben elterjedt tévhitekkel is. Ezek a mítoszok alakítják a szokásainkat, és sokszor akadályozzák a kielégítő pihenést.

Egészséges életmód, rutin segíti a jó alvást

A Bright Side csapata 7 tévhitet gyűjtött össze az alvásról. A tippek segítségével véget vethetsz az álmatlanul töltött éjszakáknak.

A horkolás gyakori és ártalmatlan

Alvas Tevhitek 1
Tény, hogy mindenkivel előfordul, hogy horkol néha. De ha ez a jelenség gyakori és hangos, az egészségügyi problémára utalhat. Például az alvási apnoe jele is lehet, ami azt jelenti, hogy az alvás során a légzés bizonyos időközönként lelassul vagy akár abba is marad. A betegségben szenvedők érthető okokból fáradtan ébrednek és a koncentrációkészséget is károsítja. Orvosi kezelésre van szükség, de az egészséges súly megtartása, az alkohol mellőzése és a háton fekvés kerülése is segíthet a tünetek enyhítésében.

A délutáni hosszú szundik jót tesznek

Alvas Tevhitek 1
Azt mondják, a délutáni alvás számos előnnyel jár. Javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot és fokozza a produktivitást. A hosszú szundizás azonban egyenesen ronthatják az éjszakai alvás minőségét. A szakértők rövid, 10-20 perces délutáni alvást javasolnak, még délután három előtt. Ha túl későn és túl sokáig alszol délután, megeshet, hogy nehezedre esik éjszaka álomba merülni.

Minél több alvás, annál jobb

Alvas Tevhitek 1
Minden ember alvásigénye más, de a szakértők szerint az átlagos felnőttek alvásigénye 7 és 9 óra közé tehető. A túl sok alvásnak pedig ugyanúgy megvannak a negatív hatásai, ha túllépjük a 9 órát, fejfájást és fáradtságot tapasztalhatunk. A túl sok alvás növeli a súlygyarapodás, a diabétesz, a depresszió és a szívproblémák kockázatát.
Nem kell aggódni, ha alkalmanként többet alszunk, mint amire szükségünk van, de ügyelni kell rá, hogy ne lépjük át rendszeresen a 9 órás határt. Ha ez nehezedre esik, próbálj változtatni az alvási szokásaidon, vagy kérj orvosi segítséget. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a gyerekek és tinédzserek a legtöbb esetben több alvást igényelnek.

A tévénézés az ágyban segít ellazulni és elaludni

Alvas Tevhitek 1
Ki ne szeretne megnézni egy jó filmet az ágy melegéből? Sajnos a szakértők szerint a képernyőket mindenképp száműzni kell a hálószobából, mert a fények és a hangok negatívan befolyásolják az álomba merülést és az alvás minőségét. Ez a melatonin nevű hormon miatt van, amit a test akkor kezd termelni, mikor érzékeli, hogy lement a nap és sötét van. A melatonin termelés a test sajátos módja arra, hogy jelezze, ideje aludni. A képernyők által kibocsátott fény azonban befolyásolja a hormon termelődését, ezáltal roncsolva az éjszakai alvást.

A korral kevesebb alvásra van szükségünk

Alvas Tevhitek 1
A nagyszüleinket vagy akár a szüleinket figyelve azt hihetjük, az idősebb emberek könnyebben felébrednek, mint a fiatalok, és kevesebb alvást igényelnek. Azonban ez nem teljesen igaz, a felnőttek és az idősek alvásigénye között nincs jelentős különbség. A kor befolyásolja az alvás mennyiségét és minőségét, de egy 18 és 64 év közötti felnőttnek 7-9 órára, a 64 év fölöttieknek pedig 7-8 óra alvásra van szüksége, tehát a különbség majdhogynem elhanyagolható.

Be lehet pótolni az alvást hétvégente

Alvas Tevhitek 1
Mindenkivel megesik, hogy a hétköznapok feladatai elhúzódnak, és ez az alvás rovására megy. Ha azzal nyugtatod magad, hogy majd többet alszol a hétvégén, el kell keserítsünk. Az, hogy több órát adsz magadnak a hétvégi napokon, nem egyenlíti ki a hétköznapok alatt felhalmozódott, kimaradt alvásidő negatív hatásait. Igyekezd tartani magad egy alvási rutinhoz. Ha nem sikerült eleget aludnod, próbálj a koradélutáni órákban rövid ideig szundizni, illetve, ha nem vagy hozzászokva az éjszakai legalább 7 óra alváshoz, próbáld alkalmanként 15 perccel növelni az alvásra szentelt időt, míg el nem éred a kívánt óraszámot.

Az edzés megnehezíti az elalvást

Alvas Tevhitek 1
A reggeli edzést nem mindenki kedveli, de az esti mozgás felvetheti a kérdést, hogy nem fogja-e megnehezíteni az elalvást. A kutatók szerint nem kell aggódni, a könnyű vagy közepes intenzitású esti mozgás segíthet a gyorsabb elalvásban. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba az esti edzést, és várjunk legalább egy órát, mielőtt ágyba bújunk, de a mozgás még segíthet is.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet