Négy latin-amerikai koprodukcióban készült kortárs dokumentumfilmet lehet ingyenesen megtekinteni a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján május 7. és 30. között.

Műanyaggyűjtő üzem, veteránok és halászok

A Malagai Filmfesztivállal együttműködésben megvalósuló vetítéssorozat Adán Aliaga és Álex Lora A negyedik királyság. A műanyagok királysága című filmjével kezdődik — olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A film a Sure We Can nevű, Ana Martinez baszk apáca által alapított műanyaggyűjtő üzemet mutatja be, ahová a hajléktalanok is betérhetnek, hogy néhány dollárért cserébe eladják az összegyűjtött hulladékot. A dokumentumfilm főszereplője, René elmeséli, hogy milyen élet zajlik ebben a különleges térben.

Cervantes Intezet Malagai Filmfesztival Dokumentumfilm
Lesz szó műanyaggyűjtő üzemről, veteránokról de halászokról is. / Fotó: Nemesia Production / Unsplash

Francisco Marise A háborúhoz című dokumentfilmjében Andrés Rodríguezt, más néven Mandarria kubai veteránt ismerhetik meg a nézők, aki harminc évvel ezelőtti nicaraguai harcok emlékéből él. A Baracoa című dokumentumfilm két fiú életébe enged betekintést, akik a kubai Pueblo Textilben élnek. Nyáron a falut körülvevő kietlen helyeken, a természet közepén játszadozva élnek, ám az elkerülhetetlen elválás nosztalgikus hangszínt ad a nyárnak. A filmet május 21-én vetítik.

Május 28-án Nuria Ibánez Castaneda harmadik dokumentumfilmje, a Vad sodrás lesz látható, amely két korábbi alkotása – a La cuerda floja (2009) és az El cuarto vacío (2013) – nyomdokain halad. A film két mexikói halász, Omar és Chilo életét mutatja be, akik egy távoli és látszólag lakatlan helyen szomszédok, a Csendes-óceán partvidékén.

Gitár koncerttel és kiállítással is várják az érdeklődőket a Cervantes Intézetben

A dokumentumfilmek minden alkalommal este 8 órától lesznek elérhetők 48 órán keresztül a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján.

A filmek mellett egyéb ingyenes programokkal is várja a Cervantes Intézet az érdeklődőket. Május 11-én a mini gitár koncert sorozatban a Venti Chiavi Gitártrió műsorát lehet követni az intézet közösségi média felületén. A zenekart 2014-ben hozta létre a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három gitár szakos hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos.

Mind ezek mellett az OFF-Biennálé Menü imaginare című, az étkezés jövőjét kutató kiállítása május 30-ig tekinthető meg a Culinary Institute of Europe épületében. A Cervantes Intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából megvalósuló Foglalt terek sorozat célja, hogy a spanyol ajkú művészeket olyan városokban kapcsolja össze más alkotókkal, ahol az intézet hálózatának központjai is megtalálhatóak. A Menü imaginare keretében Gerard Ortín Castellví spanyol művész Future Foods (2020) című projektje mutatkozik be.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk