A ki nem adott érzelmeknek közvetlen hatása lehet a test egészségére.

Bright Side összegyűjtötte, mely testrészekre vannak hatással a különböző elfojtott érzelmek.

Az „érzelmi poggyász” szó szerint csapdába esett érzéseket jelentenek, amelyek lenehezítenek bennünket és megzavarják testi funkcióinkat.

Erzelmek.a.testben.egeszseg
Egy holisztikus csontkovács, Dr. Bradley Nelson elmagyarázta, hogy az elfojtott érzelmek rezgéseket és frekvenciákat okoznak a test bizonyos részein. Ha nem dolgozzuk fel vagy nem engedjük el őket, az általuk létrehozott energia megreked a testben, és izomfeszültségen, fájdalomon vagy más betegségeken keresztül nyilvánulhat meg. Kelly Vincent elme-test terapeuta a bezárt érzéseket „egy óriási útlezáráshoz az autópályán” hasonlítja, amely megakadályozza az energia szabad áramlását.
Finn kutatók egy csoportja 5 online kísérletet végzett több száz, különböző kulturális hátterű résztvevővel. A válaszadók olyan ingereknek voltak kitéve, amelyek bizonyos érzéseket váltottak ki. Arra is kérték őket, hogy azonosítsák, melyik testrészük érezhető aktiváltnak, és mely részek inaktiválódnak az érzelmi kiváltó okok láttán. A csapat úgy találta, hogy a testérzékelési minták összhangban vannak az összes általuk tesztelt érzéssel, ami azt jelenti, hogy az általuk kidolgozott anatómiai térkép univerzális.

A boldogság és a szeretet az egész testben megnyilvánul.

Erzelmek.a.testben.egeszseg.2
Az öröm érzéséből származó érzelmi izgalom hatással van a gyomorban, a belekben és a hólyagban található izmainkra – innen ered a „pillangók a gyomromban” kifejezés. A boldogsághoz képest azonban a szeretet nem érezhető annyira a lábakban.
Mindkét érzelem dopamint és a szerotonint is felszabadít, a jó közérzet hormonjait, amelyek segítenek szabályozni hangulatunkat és érzelmeinket. Ez a 2 neurotranszmitter kéz a kézben működik az egész test kémiai egyensúlyának fenntartásában.

A harag főként a test felső felében érezhető, és leginkább a szívre hathat.

Erzelmek.a.testben.egeszseg.3
Talán ez az oka annak, hogy késztetést érzünk arra, hogy megüssünk valamit, ha idegesek vagyunk. Az érzelmi energia felerősödik a karokban, és szükségét érezhetjük ennek a felszabadításában.
Haragot érezve adrenalin is felszabadul, amitől izmaink megfeszülnek, vérnyomásunk pedig megemelkedik. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek összefüggésbe hozzák az elfojtott haragot a szívbetegséggel és a legyengült immunrendszerrel.

A félelem és az undor a test felső felére és a szív- és érrendszerre is hatással van.

Erzelmek.a.testben.egeszseg.5

Testünk küzdj vagy menekülj reakciója, amikor megijedünk, magában foglalja az epinefrin és a noradrenalin hormonok felszabadulását, amelyek segítenek felkészíteni izmainkat az erőszakos cselekvésre. Ezek a hormonok fokozzák a szív és a tüdő aktivitását, ami egybeesik a kutatócsoport által megfogalmazott érzelmi atlasszal.

Más negatív érzelmekhez hasonlóan az állandó félelem is krónikus stresszhez vezethet, ami befolyásolhatja a memóriát és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A szomorúság csapdába eshet a fejben és a mellkasban, míg a depresszió deaktiválja az alsó testet.

Erzelmek.a.testben.egeszseg.4
Tanulmányok kimutatták, hogy a depresszió hozzájárulhat az agy fizikai változásaihoz, és fejfájást és gyulladást okozhat.
A szorongás érzése bizonyos dolgok iránti érdeklődés elvesztését is eredményezheti, ami megmagyarázhatja, hogy a végtagok miért nincsenek kiemelve a testtérképen.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.