Mentőkutyák mindennapjai a skót hegyekben

Murdo MacLeod fotós, egy mentőcsapat és keresőkutyáik munkáját örökítette meg a skóciai Carnigorm hegyekben. Ez az önkéntes segítőkből álló csapat a rendőrség és a hegyimentők munkáját támogatja az eltűnt emberek keresése során.

Molly a keresőkutya munka közben

A Skót Kereső-és Mentőkutyák Szövetsége (Sarda) több mint 20, betanított kutyákból és önkéntes idomárokból álló csapatot működtet. Wicktől Peebles városáig bármely órában és minden időben rendelkezésre állnak

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Futas Ret Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Steven Worsely és kutyája, Rona

A Sarda-t 1965-ben alapította Hamish MacInnes, Skócia egyik legjelentősebb hegymászója és hegyimentő szakértője, miután meglátogatott egy lavina mentő kutyatanfolyamot Svájcban. MacInnes 2020 november végén bekövetkezett haláláig az egyesület elnöke maradt.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Stu Mcintyre Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Tom Gilchrist és kutyája, Meagaidh

„Ezek a kutyák elsősorban háziállatok” – mondja Tom Gilchrist, aki a most hatéves Meagaidh-lel dolgozik. A gyerekek nagyon szeretnek velük bújócskázni. Az edzés tekintetében azt mondja: Az első alapvető utasításokat (pl. ül, marad, jön) már egész kicsi korban meg kell tanítani a kutyáknak.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

A kutyák szemét sokszor szemüveggel védik

Tom Gilchrist közel három évtizedet töltött eltévedt kirándulók keresésével Skócia lélegzetelállító tájain. Az első akció emléke azonban még most is élénken él benne: akkori kutyájával, az Orna névre hallgató border collie-val együtt helikopterrel szállították a Kintail hegyekhez. Napkelte volt, és a kutya szagot fogott. Durva és veszélyes talajon jártak, mivel a pár, akit kerestek elhagyták a kitaposott utat.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Siszemuveg Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Fiona Henderson és kutyája, Conival

A Sarda önkéntesei a bizalom, a fegyelem és az ösztön egyensúlyát emelték ki, amely meghatározza a kutya és az ember közötti partnerséget.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Fiona Henderson Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Rendszeres próbákkal tartják edzésben a kutyákat

A mentő kutyák képzése 12 hetes korukban kezdődik, de két három évbe is telhet, míg egy kutyacsapat teljes mértékben kvalifikálttá válik. Szeretnék kihasználni a border collie-k vadászösztönét, de a terelő képességüket is, hogy nagy területen kutathassanak az eltűntek után.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Innes Beaton Keresokutya Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Innes Beaton és kutyája, Glen

A képzés háromféle módon zajlik: sípolással, kézmozdulatokkal és kiáltásokkal is, hogy az olyan esetekre is felkészítsék őket, amikor a látási viszonyok nem megfelelőek, vagy hallótávolságon kívül kerülnek.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Innes Beaton Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Daz Steatham és kutyája, Cassie

A kutyák többnyire vadászfajták: border collie, labrador, springer spániel. Kíváncsinak, társaságkedvelőnek és mozgékonynak kell lenniük ahhoz, hogy kezeljék a munkájukkal járó fizikai igényeket. Természetesen kiváló szaglásra is szükségük van hozzá, hogy felismerjék az emberi szagot a levegőben.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Handler Daz Steatham Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Alasdair Earnshaw és kutyája, Cridhe

Olyan embereket is megtalálnak, akiket emberi szem nem lát, ráadásul sokkal nagyobb területet tudnak lefedni a keresés során. De a Sarda önkéntesei hangsúlyozzák, hogy a kutya és a kezelő közötti partnerség fejleszti ezeket az egyedülálló keresési képességeket.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Alsdair Earnshaw Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Alison Smith és kutyája, Meg

A kutya gyakran gyorsabban talál rá az eltűntekre, mint a kezelő, mert a veleszületett vadászkészséget használva követi az emberillatot a vadonban. A kezelő feladata, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a kutyából. Ehhez ismernie kell a hegymászás logisztikáját, valamint azt is, hogy az illat milyen módon mozog a földön a domborzat és az időjárás függvényében.

Border Collie Mentokutya Kutya Skocia Hegyek Alison Smith Nap Fotoja
/ Fotó: Murdo MacLeod

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból