Ha egy nyugati országban egy étterembe mész, valószínűleg kapsz egy nagy pohár vizet jéggel és citromszeletekkel, de Japánban csak egy nagyon kis csésze vizet kapnál.
A japánok úgy vélik, hogy a víz megzavarhatja az „emésztő tüzet”, megnehezítve a szervezet számára az étkezés megemésztését. És bár a megfelelő hidratáltság létfontosságú az általános egészségi állapot szempontjából, az étkezések melletti pohár víz elfogyasztása többet árthat, mint használ.

A Bright Side összegyűjtötte, miért nem isznak étkezés közben a japánok, akik a világ egyik legegészségesebb nemzetéhez tartoznak.

Szájszárazságot okozhat

Vizfogyasztas.etkezes.japanban.6
Bármilyen ellentmondásosan is hangzik, egy pohár víz étkezés közben kiszáríthatja a nyelvet. Vannak, akik szeretnek egy szelet citromot hozzáadni a vizükhöz, ami savassá teszi, amely befolyásolja a nyálkiválasztást.
Mivel a nyál egészséges a szájüregi környezet számára, a szájszárazság kellemetlen tünetekhez vezethet, beleértve a rossz leheletet is. A citromos víz ronthat bizonyos egészségügyi állapotokat, például a savas refluxot, és károsíthatja a fogzománcot.

Károsíthatja az emésztést

Vizfogyasztas.etkezes.japanban.5
Ha étkezés közben vizet iszol, a nyálad felhígul. Ez viszont befolyásolja az élelmiszer emésztéséért felelős gyomornedv felszabadulását.
Ennek eredményeként a gyomrod gyengébb jeleket kap az élelmiszer lebontására, ami puffadáshoz vezethet.

Lassítja a tápanyag felszívódását

Vizfogyasztas.etkezes.japanban.4
Mivel az étkezés közben fogyasztott víz felhígítja az emésztőnedvet, ez befolyásolja a gyomor természetes savasságát.
Ez negatívan befolyásolja az emésztőrendszert, és a szervezet kevesebb vitamint és tápanyagot szív fel.

Gyomorégést okozhat

Vizfogyasztas.etkezes.japanban.3
Ha étkezés közben vizet fogyasztunk, az növeli a gyomor térfogatát, és megnöveli a rá nehezedő nyomást, akárcsak egy nagy étkezés esetén. Ez viszont ronthat bizonyos egészségügyi állapotokat, és növelheti a savas reflux kockázatát.
Mivel az étkezés közben fogyasztott víz hatására a szervezet kevesebb emésztőenzimet választ ki, ez mellékhatások láncreakciójához vezethet, beleértve a gyomorégést is.

Súlygyarapodást okozhat

Vizfogyasztas.etkezes.japanban.2
Ha evés közben vizet iszol, akkor plusz kilókat is felszedhetsz. Ha a szervezet nem tudja elég jól megemészteni az ételt, akkor azt zsírokká alakítja, így súlygyarapodást eredményezve.
Ha étkezés közben vizet fogyasztasz, az is okozhatja, hogy a szervezet több inzulint bocsát ki a vérbe, ami növeli a zsírraktározás esélyét a szervezetben.

Hogyan kerüljük el a víz ivását étkezés közben

Vizfogyasztas.etkezes.japanban
Bár nehéz ellenállni a vágynak, hogy vizet igyunk evés közben, ha hozzá vagyunk szokva, íme néhány tipp, amelyek segíthetnek legyőzni a késztetést.
  • Egyél kevésbé sós ételeket. Mivel a só hajlamos szomjassá tenni, jobb olyan ételeket választani, amelyek kevesebb nátriumot tartalmaznak.
  • Szánj időt az étel rágására. A jól megrágott ételt könnyebben emészti meg a gyomrod, és rágás közben a szervezet több nyálat termel, ami csökkenti a vízivás iránti vágyat.
  • Igyál vizet étkezés előtt 30 perccel. Étkezés előtt fél órával vizet inni az egyik leghatékonyabb módja a hidratáltság megőrzésének. Ezenkívül teltebbnek érezheted tőle magadat, így végül kevesebb kalóriát viszel majd be.
  • Ne egyél sietve. Ha munkába menet gyorsan falatozol, valószínűleg megszomjazol, mivel úgy érzed, hogy vízzel le kell mosnod az ételt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.