Ha azt veszed észre, hogy gyakran hasonlítod magad másokhoz, vagy állandóan attól félsz, hogy hibázol, az arra utalhat, hogy alacsony az önbecsülésed.
Érdekes módon gondolataidnak és tetteidnek nagyobb következménye van, mint gondolnád, és egy kis odafigyeléssel segíthetsz, hogy jobban érezd magadat.

Bright Side összegyűjtött néhány dolgot, amivel tudat alatt csökkentheted a saját önbecsülésedet, és amit érdemes kerülnöd, hogy magabiztosabbá válj. 

Halogatsz

Onbecsules.szabotalas.pszichologia
Az alacsony önértékelésűek nagyobb valószínűséggel halogatnak, mert a feladatok halogatása vagy elkerülése ürügyül szolgál, ha rossz az eredmény, és így „védi” az illető a magáról alkotott képét.
Félnek attól, hogy tökéletlenek, és nem végzik el elég jól a munkájukat, és a halogatás egy jól működő módja annak, hogy kezeljék ezt a félelmet.
Ez azonban csak több szorongáshoz és bűntudathoz vezet, valamint alacsonyabb energiaszinthez és alacsonyabb önbecsüléshez. Ha ilyen ember vagy, próbáld meg elengedni a gondolatot, hogy mindent tökéletesen kell csinálnod, és élvezd a folyamatot. Ha csinálsz valamit, próbálj meg nem gondolni azokra a dolgokra, amelyek nem tetszenek a feladat során, és összpontosíts azokra az előnyökre, amelyeket a feladat elvégzése hoz majd.

Olyan szavakat használsz, mint a „kell” és a „kellene”

Onbecsules.szabotalas.pszichologia.4

Ezeknek a szavaknak nem kell negatív jelentéssel bírniuk, de problémássá válnak, ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyeket nagyon nehéz elérni, és semmi mást nem fogadsz el elég jónak.

A szigorú szabályok csak még jobban megterhelővé válnak, és ha nem tudod betartani őket, valószínűleg csalódni fogsz magadban.
Próbáld megváltoztatni a gondolataidat, hogy amikor kitűzöd a célokat, megengedd magadnak a tökéletlenséget vagy a hibákat.

Önmagadat hibáztatod akkor is, amikor nem a te hibád

Onbecsules.szabotalas.pszichologia.3

Ha azt veszed észre, hogy gyakran bűntudatod van valami miatt, próbáld megfigyelni azokat a helyzeteket, amelyek ezt okozzák, és azokat a gondolatokat, amelyek felbukkannak a fejedben, amikor megtörténik.

Kritikusan gondold át, hogy egy elkövetett hiba valóban a te hibád-e, vagy esetleg valaki más hibája, vagy csak egy véletlen baleset, amin úgysem tudtál volna semmit megváltoztatni.
Kérdezd meg egy barátodat, hogy ő mit gondol ugyanarról a helyzetről, és rájöhetsz, hogy magadat hibáztatod, pedig nem is te rontottad el.

Megengeded másoknak, hogy rosszul bánjanak veled

Onbecsules.szabotalas.pszichologia.2
Mindegy, hogy valaki csak udvariatlan vagy egyenesen bunkó veled, előfordulhat, hogy kifogásokat találsz a viselkedésére, és elfogadhatod, ahogyan bánnak veled, még akkor is, ha attól, amit mondanak vagy tesznek, kényelmetlenül vagy rosszul érzed magad.
Ha meg akarod akadályozni, hogy mások így bánjanak veled, először légy kedves magaddal. Ha szereted és tiszteled magad, nem engeded, hogy az emberek rosszul bánjanak veled.
Az is fontos, hogy tudd, hogyan szabj határokat, mert ez tükrözi az önértékelésedet, és megmutatod az embereknek, hogy milyen viselkedést nem tolerálsz.

Kerülöd a kockázatot

Onbecsules.szabotalas.pszichologia.5
A kudarctól való félelem megakadályozhatja, hogy valami kihívást jelentő vagy akár kockázatos dolgot csinálj, még akkor is, ha az eredmény valóban jobbá teheti az életedet.
Ha továbbra is kerülöd a kihívásokat, az agyad hozzászokik ahhoz a gondolathoz, hogy az életedben semmi nehéz dolgot nem tudsz kezelni, nemhogy hibázni vagy kudarcot vallani, ami tönkreteheti az önbecsülésedet, és még jobban félsz majd a kihívásoktól.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet