A rizs olyan alapvető élelmiszer, amelyet világszerte használunk nap mint nap. Gondoltad volna, hogy hidegen fogyasztva akár halált is okozhat?

Kiderült, hogy nem teljesen alaptalanok az ezzel kapcsolatos híresztelések. A baj magával a rizzsel van és már jóval azelőtt, hogy megfőznénk. A nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus Cereus nevű baktériumot, ami a talajból kerül a rizsbe, és még a főzést is képesek túlélni. 

Kapcsolódó cikk

Amikor a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a spórák teljes értékű baktériumokká fejlődnek és mérgező mellékterméket kezdenek előállítani. Ezek a melléktermékek akár 15 órán át tartó hányingert, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést okozhatnak. Az ételmérgezésre jellemező tünetek általában 24 órán belül megszűnnek. 

Azonban gyerekeknél, időseknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél akár halálossá is válhatnak.
Minél tovább áll a rizs szobahőmérsékleten, annál több baktérium tud benne kifejlődni és annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. A főtt rizst a legjobb azonnal megenni, a maradékot pedig 1 órán belül betenni a hűtőbe és 1 napon belül elfogyasztani, de csak alapos felmelegítés után. Így valószínűleg meg tudjuk emészteni a baktériumot. Ha mégsem, azt észre fogjuk venni…

Kapcsolódó cikk

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet