Az átlagos húsfogyasztás nagy részéért a sertéshús felelős.

Azonban magáról a disznóról valóban nem a higiénia és a tisztaság jut eszünkbe. De vajon mennyire befolyásolja ez a húsának minőségét és mit jelent ránk, fogyasztókra nézve?

A vallási szempontoktól függetlenül a tudomány a sertéshús fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Elsősorban amiatt, mert ezek az állatok bármit elfogyasztanak, beleértve például más állatok ürülékét is. Hogy megesznek mindent, az csak egy dolog, de még nagyobb probléma, hogy nem tudják ezeket megemészteni rendesen, így nem tudnak megszabadulni a méreganyagoktól sem.

Kapcsolódó cikk

Ezért számos veszélyes mikroorganizmus, baktériumok, vírusok maradhatnak aktívak szerveikben, szöveteikben. Ha úgy döntünk, sertéshúst eszünk, gondoljunk bele, hogy az állatban esetlegesen jelenlévő összes toxikus anyagot is elfogyasztjuk. Mindent összevetve elmondható, hogy valamennyi, emberi fogyasztásra alkalmas hús közül a sertéshús jelenti a legnagyobb veszélyt egészségünkre.
Mivel rengeteg kórokozó és parazita tenyészhet a sertéshúsban, különösen fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk és alaposan hőkezeljük a húst fogyasztás előtt. Javasolt az ételhőmérő használata is, hogy biztosra menjünk. A sima sertéshúst legalább 145 fokon, a darált sertéshúst 160 fokon főzzük, süssük. Nyers sertéshúst soha ne tároljunk együtt más élelmiszerekkel! Miután megfogtuk, alaposan mossunk kezet.
Megfelelő tárolás és előkészítés mellett a sertéshús biztonsággal fogyasztható.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.