Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója felvetette, hogy a világ nukleáris háborúba süllyed – ez az útmutató hasznos tippeket ad a támadás túléléséhez.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felerősödtek a harmadik világháborús félelmek, ezért a DailyStar cikkében összeszedte, mit lehet tenni, ha bekövetkezne a legrosszabb.

A robbanás során azok a szerencsétlenek, akik a robbanás helyszínétől 7 km-en belül tartózkodnak, azonnal elpárolognának, és a 60 km-en belüli bármely életre a sugármérgezés halálos következménnyel járna.
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) az Egyesült Államokban azt mondja, hogy az előzetes tervezés és felkészülés csökkentheti a halálozás és a betegségek esélyét. A szervezet azt is elmondta, hogy a robbanást követő első néhány óra általában a legkritikusabb.

Kapcsolódó cikk

Nukleáris támadás esetén legalább 48 órán át biztonságos menedékben kell maradni, ezért kiemelten fontos a nem romlandó élelmiszerek és lehetőleg orvosi szerek tárolása. A tiszta, szűrt desztillált víz tárolása is rendkívül fontos lehet, ezt érdemes műanyag tárolóban tartani. 

Életbevágóan fontos lehet az, hogy tájékozódni tudjunk, valamint másokat is figyelmeztetni tudjunk a helyzetünkre. Hasznos lehet egy rádió, síp és mobiltelefon. Lehet, hogy a mobilszolgáltatást karbantartják, de lehet, hogy ez nem lenne elérhető egy támadás esetén. Érdemes napelemes töltőt keresni a mobilokhoz.
A fáklyák, elemek, műanyag fóliál, ragasztószalagok, szemeteszsákok, műanyag kötőelemek és nedves törlőkendők, valamint csavarkulcsok és fogók elengedhetetlenek lehetnek a közművek elzárásához.
A CDC további tippjei közé tartozik, hogy közvetlenül a robbanás után arccal lefelé a földön maradjunk, védjük magunkat arcmaszkkal, és maradjunk bent, amíg másképp nem mondják. A Központ azt is tanácsolja, hogy az emberek találjanak menedéket a föld alatt, és korlátozzák a szellőzést, hogy megakadályozzák a szél által hozott radioaktív maradványokat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet