Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója felvetette, hogy a világ nukleáris háborúba süllyed – ez az útmutató hasznos tippeket ad a támadás túléléséhez.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felerősödtek a harmadik világháborús félelmek, ezért a DailyStar cikkében összeszedte, mit lehet tenni, ha bekövetkezne a legrosszabb.

A robbanás során azok a szerencsétlenek, akik a robbanás helyszínétől 7 km-en belül tartózkodnak, azonnal elpárolognának, és a 60 km-en belüli bármely életre a sugármérgezés halálos következménnyel járna.
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) az Egyesült Államokban azt mondja, hogy az előzetes tervezés és felkészülés csökkentheti a halálozás és a betegségek esélyét. A szervezet azt is elmondta, hogy a robbanást követő első néhány óra általában a legkritikusabb.

Nukleáris támadás esetén legalább 48 órán át biztonságos menedékben kell maradni, ezért kiemelten fontos a nem romlandó élelmiszerek és lehetőleg orvosi szerek tárolása. A tiszta, szűrt desztillált víz tárolása is rendkívül fontos lehet, ezt érdemes műanyag tárolóban tartani. 

Életbevágóan fontos lehet az, hogy tájékozódni tudjunk, valamint másokat is figyelmeztetni tudjunk a helyzetünkre. Hasznos lehet egy rádió, síp és mobiltelefon. Lehet, hogy a mobilszolgáltatást karbantartják, de lehet, hogy ez nem lenne elérhető egy támadás esetén. Érdemes napelemes töltőt keresni a mobilokhoz.
A fáklyák, elemek, műanyag fóliál, ragasztószalagok, szemeteszsákok, műanyag kötőelemek és nedves törlőkendők, valamint csavarkulcsok és fogók elengedhetetlenek lehetnek a közművek elzárásához.
A CDC további tippjei közé tartozik, hogy közvetlenül a robbanás után arccal lefelé a földön maradjunk, védjük magunkat arcmaszkkal, és maradjunk bent, amíg másképp nem mondják. A Központ azt is tanácsolja, hogy az emberek találjanak menedéket a föld alatt, és korlátozzák a szellőzést, hogy megakadályozzák a szél által hozott radioaktív maradványokat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csuti kulcsar edina gwm

Csuti: Nekem nem jó, ha Edináék veszekszenek

Szabó András Csuti mondataiból arra lehet következtetni, hogy Kulcsár Edina és G.w.M kapcsolatában bőven akadnak mélypontok, viták és anyagi nehézségek is. Mindeközben az egykori házasok között béke és nyugalom honol.