Az internetnek köszönhetően egyre többekhez elér a pszichoedukáció, ám az OCD esetében még most sem pontos a többség ismerete. Mégis mi ez a mentális zavar? Tényleg csak annyit jelent, hogy mindig minden tiszta, vagy ennél azért bonyolultabb? Milyen egyéb tévhitek és sztereotípiák vannak a köztudatban?

Mit is takar az OCD?

Az OCD (obsessive-compulsive disorder), vagyis az obszesszív-kompulzív (kényszeres) zavar egy krónikus, élethosszig fennálló mentális betegség. Egészen 1877-ig nagyon keveset lehetett tudni erről, amikor is Carl Westphal német pszichiáter definiálta azt. Néhány évtizeddel később, 1895-ben Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja megpróbálta feltárni az OCD mögött meghúzódó okokat. Véleménye szerint a kényszergondolatok a (általában szexuális) vágyak elnyomása miatt alakulnak ki. Napjainkban a szakemberek úgy tartják, hogy neurobiológiai, genetikai, viselkedéses, kognitív és környezeti faktorok kombinációjának hatására alakulhat ki az OCD.

Epidemiológiai kutatások alapján bolygónk lakosságának 2-3%-a (tehát ötven ember közül legalább egy) él kényszerbetegséggel, ez azt is jelenti, hogy az obszesszív-kompulzív zavar a negyedik leggyakoribb pszichiátriai betegség. Ez az arány a világon több mint 100 millió, Magyarországon pedig 200-300 ezer főt jelent. Ahogy azt az elnevezés is sejteti, az OCD-vel élőkre jellemzőek a rögeszmés gondolatok és a kényszeres, már-már rituálészerű tevékenységek.

Habár ez a két tünet minden érintettnél jelen van, akadnak egyéb „alkategóriák” is. Az első és legismertebb tünetcsoport a tisztasággal kapcsolatos. „Ha nem csillog-villog minden, akkor valami rossz fog történni” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok eredményezik a rögeszmés takarítást. Szintén ide kapcsolható még a rendtartás és a szimmetriára való törekvés is. Sőt, az ismételgetés is lehet az OCD egyik jele. Erről első kézből Ashley Dawson divatmodell edukálja a követőit a közösségi platformjain. A hipochondria és a dolgok felhalmozása a kevésbé ismert kényszeres tünetek listáját bővítik.

Rögeszmék kontra kényszerek

Az apróbb különbségek ellenére a lényeg ugyanaz: azért végeznek bizonyos cselekedeteket, hogy csökkentsék a gondolatok által kiváltott stresszt. Nézzük meg ezt a két tényezőt részletesebben!
Az OCD esetében a rögeszmék olyan impulzusok vagy képek, amelyek betolakodnak a gondolatainkba és szorongást okoznak.

A leggyakoribb obszessziók közé tartoznak a fertőzéstől való félelem, a perfekcionizmus és a nem kívánt szexuális gondolatok. Ezeket az érintettek úgy próbálják csökkenti, hogy belevetik magukat egy másik gondolatba vagy tevékenységbe.

Mindenki egy kicsit OCD-s?

Sokak életében jelen lehet egy-egy sztereotipikus, OCD-vel asszociált gondolat vagy cselekvés. Viszont ez nem jelenti azt, hogy diagnosztizálható is! Ezek a félreértések tévhitekhez vezethetnek. De mégis mi számít annak és mi nem? Vizsgáljuk meg mindezeket tévhitek és azok cáfolataival!

Tévhit: Mindannyian kicsit OCD-sek vagyunk.

Igazság: Ez egy komplex zavar, amely megnehezíti a mindennapi élet vezetését. Nem ragaszthatjuk rá mindenkire ezt a címkét, csak mert szereti a rendet, hiszen egy hivatalos diagnózis felállításához ennél több mindennek kell teljesülnie.

Ocd Kezelese Ocd Tunetei Mentalis Betegseg Mentalis Zavar Kenyszerbetegseg
Képünk Illusztráció / Fotó: Shutterstock

Tévhit: Az OCD kizárólag a rendről és tisztaságról szól.

Igazság: Ahogy arról fentebb is szó esett, a kényszerzavar esetében csak az obszesszió és kompulzus kettőssége az állandó – az, hogy ezek mivel kapcsolatosak, egyénenként változik. Mi több, mind a gondolatok, mint a cselekvések változhatnak és kiegészülhetnek az idő előrehaladtával. Tehát nem minden OCD-vel élőnek makulátlan a környezete (de ha igen, azt sem kedvtelésből teszi).

Tévhit: Biztos nem tudnak relaxálni.

Igazság: Sajnos a lenyugvás a kényszeres emberek számára roppant nehéz. Idővel és kezelés nélkül a jelen lévő gondolatok egyre szorongatóbbá válhatnak és át is vehetik az irányítást az élet fölött.

Mit lehet tenni a stigmatizálás és a tünetek ellen?

A tévhitek mellett előítéletek is jelen vannak az OCD körül. Egy korábbi cikkünkben már szó esett a tabuk negatív hatásairól – ez a kényszerbetegség esetében sincs másképp. A külvilágból érkező stigmatizálás romboló hatással van az érintettek produktivitására és szociális kapcsolataira. Mi több, mindezek miatt szégyent és félelmet is érezhetnek a betegségük és az előítéletek miatt. Utóbbi miatt hajlamosak lehetnek arra, hogy magukba zárkózzanak, és egyedül próbálják megoldani a nehézségeiket. Ez késleltetheti a segítségkérést, és a terápia kezdetén is felmerülhetnek problémák, például a rendszeres jelenléttel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk

Az előítéletek nem csak a terápiás folyamatra, hanem az önértékelésre is negatív hatással vannak. Az OCD-vel élők elkezdhetik önmagukat is stigmatizálni és megbélyegezni. Amint ez a folyamat elindul, egyre magatehetetlenebbek lesznek. Ezzel bele is kerülnek egy ördögi körbe: az önállóság hiánya miatt szükségük van másokra, de mégis elkerülik a társas eseményeket.

Mivel az OCD tünetei és az azokat övező stigmák a mindennapi élet számos területére kihatnak, fontos megfelelő megoldásokat találni. Jó kiindulópont lehet a megküzdési stratégiák széles tárháza. Ezen módszerek közé tartozik többek között a testtudatosság és a különböző relaxációs technikák. Utóbbit a kényszeres személyek 35,9%-ánál használják. Terápiák során gyakran alkalmaznak kognitív-viselkedés terápiát (CBT) is, amely során a kliensek a gondolatok és a cselekedetek kapcsolatáról tanulnak. Súlyosabb esetekben a terápiát kiegészítik gyógyszeres kezeléssel is. A szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerek (mint például az antidepresszánsok) a szerotonin szint megnövelése által csökkentik a szorongás érzését, ezzel enyhítve a tüneteken. Emellett fontos az érintettek bátorítása, ezzel is segítve az előítéletek negatív következményeinek az enyhítését.

Mindezek mellett egy másik (és talán a legfontosabb) megoldást a pszichoedukáció jelentheti.

Ez érvényes úgy a családra és barátokra, mint a publikumra. Ehhez nagyban hozzájárul a média, hiszen az nagy hatással van a közönség attitűdjére.

Egy amerikai kutatás, amelyet három évvel ezelőtt készítettek, bebizonyította a tévéprogramok és publikációk pozitív hatásait. Számos filmben és sorozatban megjelenítenek kényszeres karaktereket – utóbbira tökéletes példa Monica a Jóbarátokból –, így prezentálva azt a széles nyilvánosság felé, hogy nem ördögtől való ezen mentális zavar.

A világ két arccal – mentális betegségek és kezelőjük megítéléséről

Ha az ember meghallja a pszichiáter szót, rögtön leszedált, üres tekintetű betegek orvosaira gondol, esetleg őrültekére, elmebetegekére. A pszichológus esetében pedig általában egy irattömbbe firkáló, bólogató, de mélyen hallgató személy képe jelenik meg előttünk. Valljuk be, ez az általános reakció, amin nem segít, hogy a média is hasonlóképp prezentálja. Ugyanakkor a valóság ennél jóval árnyaltabb.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

Az irodalom kedvelői is találhatnak maguknak olyan könyveket, amelyek szórakozva edukálnak az OCD-ről. Heather Stuart epidemiológus szerint mindezek segíthetnek az előítéletek leküzdésében, és javulhat mások gondolkodása úgy a betegségről, mint az azzal élőkről.

Fontos kiemelni, hogy a kényszerbetegség kezelése (így a javulás is) sok időt vesz igénybe. Ami pedig a társadalom OCD-vel kapcsolatos percepcióját illeti, ez még hosszabb lehet. De amint elkezdődik az érintetteken kívül mások edukációja is, azzal nem csak az előbbiek életét könnyítjük meg, hanem a világ is egy sokkal elfogadóbb hellyé válhat.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.