Az akadémia vezetősége minden évben felülvizsgálja az Oscar-díj kategóriákat és a lehetséges változásokat. Idén is történtek változások.

A változtatás lehetőséget adhat több műfaj díjazására is

A legjobb film kategória, az Oscar-gála legfontosabb díjával kapcsolatban is változtattak, 10 filmet jelölnek. Az elmúlt évtizedben 5-10 jelölt, legtöbbször nyolc vagy kilenc versenyző volt. Az idei jelölteket február 8-án hirdetik ki, írja az AP.

A változtatás nem példátlan, az akadémia többször módosította már a legjobb filmre jelöltek számát. Az 1930-as években és az 1940-es évek elején egy adott évben nyolc-tizenkét filmet lehetett jelölni. 1944-ben ötre, 2009-ben pedig 10-re bővült, majd 2011-ben 5-10-re.

A legjobb film jelöltjeinek száma azért érdekes, mert a kategória nagy lendületet adhat egy alkotásnak. Növeli az ismertséget, és gyakran emeli a jegyeladások számát (bár az idei év kivétel lehet a járvány miatt). De ami talán a legfontosabb, sokan úgy gondolják, hogy a mezőny 10-re való kiterjesztése olyan műfajok jelölését nyithatja meg, amelyekre általában nem gondolnak Oscarra méltóként, beleértve a képregényfilmeket is. Sokan azt feltételezték, hogy a 2009-es változás közvetlen válasz volt arra, hogy A sötét lovag nem kapott jelölést. 

Népszerű filmek jelölésével próbálnak több nézőt vonzani az Oscar-díjátadóra

A hagyományos gondolkodás az, hogy ha népszerű filmeket jelölnek, több néző fog a műsorra kapcsolni, amelynek nézettsége évek óta csökken. A show legnagyobb közönsége 1998-ban volt, amikor több mint 55 millió néző figyelte, ahogy a Titanic besöpri a díjakat.

A világjárvány legnagyobb kasszasikerének a Pókember: Nincs hazaút ígérkezett – úgy tűnik, már nem sok esélye van a legjobb film-jelölésre, tekintve, hogy a Producer Guild Awards-on sem kapott jelölést. Ugyanez vonatkozik a Nincs idő meghalni című James Bond-filmre. De kedd reggel lehetnek még meglepetések.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet