Több mint 2,9 millió dollárért kelt el egy árverésen Jack Dorsey, a Twitter tulajdonosának első posztja.

Az első tweet

A világ első tweetje nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token) a Valuables-on talált gazdára mintegy 3 millió dollárért.

A nem helyettesíthető tokenek piaca, amely a digitális alkotások tulajdonjogát közvetíti, 2020-ban jelent meg a Christie’s aukciós ház digitális művészeti portfóliójának értékesítésében. A Bitcoin Bázis definíciója szerint a ne helyettesíthető tokenek hasonlóak a bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz, egy kulcsfontosságú különbséggel: míg minden bitcoin cserélhető egymással, ezek nem. Ahogy a neve is sugallja, a nem-helyettesíthető tokenek egyediek. A tokenek virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. Egy digitális főkönyvbe töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek.

Elso Tweet Twitter Jack Dorsey
Jack Dorsey Az Első Tweet Megfogalmazója / Fotó: Prakash Singh / Afp / Getty Images

A Kings of Leon gyűjtőknek kínálja legújabb albumát NFT-ként – online. Az NBA rajongók a közelmúltban hat számjegyűre tornázták egy LeBron James kiemelt videó árát, szintén NFT “valutában”. Sophia, a humanoid robot pedig az első mesterségesen intelligens lény, aki NFT alapú műalkotásokat készített és bocsátott aukcióra a Nifty Gateway platformon keresztül március 23-án.

Jack Dorsey: Semmi különös, csak leírtam 5 szót, ami 15 év múlva majd 3 milliót ér

A „just setting up my twttr” (éppen létrehoztam a Twitteremet) első tweet Dorsey klaviatúájából származik és 2006. március 21-én írta a közösségi mikroblog első bejegyzéseként.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021-ben szinte felrobbant. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális pecsétje, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja, közölte az MTI.

Kapcsolódó cikk

A Valuables-t tulajdonló Cent vállalat megerősítette, hogy az első tweetet megvásárló személy a malajziai Sina Estavi, aki a Bridge Oracle nevű blockchain vállalat tulajdonosa. Dorsey egy korábbi Twitter-üzenetében azt írta, hogy az árverésből befolyt összeget afrikai koronavírus-fertőzöttek megsegítésére fordítja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet