Kevés, de annál befolyásosabb felhasználó terjeszti az oltásszkeptikus tartalmak nagy részét, amelyek különösen népszerűek a QAnon-hívők között.

Az oltásszkepticizmus Facebook-buborékjai 

A többmillió felhasználó megfigyelésével végzett Facebook-kutatást azt kívánja feltárni, hogyan terjed az oltásszkepticizmus a közösségi oldalon, amely rengeteg ember számára az elsődleges tájékozódási forrás egészségügyi kérdésekben, írja a The Washington Post a szerkesztőség birtokába került dokumentumok alapján. A felmérés arra is rávilágít, hogy a világjárvány alatt hogyan viszonyul a techóriás a szólásszabadsághoz az esetleges népegészségügyi károkozással szemben.

Facebook Oltasszkepticizmus Kutatas
Oltásellenes Tüntetések Atlantában / Fotó: Dustin Chambers/Bloomberg News

A Facebook december óta, ahogyan Donald Trump posztjával is tette, azonnal letiltja a koronavírus-oltásokkal kapcsolatos hamis vagy félrevezető kijelentéseket. Ugyanakkor az oltások ügye nem tűnik olyan egyértelműnek, mint az amerikai elnökválasztásnál megjelölt posztok, ugyanis itt a közzétett információk nagy része a szürke zónába tartozik. Például, ha valaki nem várt, súlyosabb mellékhatásokról számol be, az az egészségügyi hatóságok számára hasznos információ lehet, ugyanakkor tovább fokozza az arra hajlamosakban az oltásokkal szembeni bizalmatlanságot és rombolja az oltási hajlandóságot.

Kapcsolódó cikk

A kutatás jelenleg elérhető korai eredményei azt mutatják, hogy az adattudósok által kialakított 638, legalább 3 millió főt tartalmazó felhasználócsoportból 10-hez volt köthető a platformon közzétett oltásszkepticizmust hirdető tartalmak mintegy 50%-a. Ezen szegmensek összetételét alaposabban megvizsgálva pedig arra jutottak, hogy mindössze 111 felhasználó felelős az itt forgó kétkelkedő tartalmakért.

Facebook arra használhatja az így kapott eredményeket, hogy figyelmeztessen a problémás tartalmakkal kapcsolatos felhasználási szabályaira, vagy az adott csoportok számára közzétegye a jelenleg irányadó információkat, de a cég még dolgozik a megoldáson Dani Lever szóvivő elmondása alapján. 

Facebook világszerte több mint hatvan egészségügyi szakemberrel dolgozik együtt a mérvadó információk meghatározásában.

A közegészségügyi szakemberek számára az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanság eloszlatása a legfontosabb kérdés jelenleg a koronavírus-járvány leküzdésében. Éppen ezért indítottuk el globális kampányunkat, amely már 2 milliárd emberhez juttatta el a megbízható, szakértőktől származó információkat

– jelentette ki a szóvivő.

QAnon-hívők és influenszerek a fő terjesztők között

Egy márciusban készült felmérés szerint az amerikaiak közel 30%-a nem szeretné beoltatni magát az USÁ-ban jelenleg elérhető három vakcina egyikével sem. A koronavírussal kapcsolatos álhírek a vírus megjelenésével párhuzamosan lepték el a Facebookot, kezdve az influenzajárvány halálozási adataival történő hamis összevetéstől Bill Gates szerepéig a vírus és az oltóanyag elterjesztésében.  

A Facebook több mint 3,3 milliárd felhasználó adataihoz és eszközeihez fér hozzá. A szakértők szerint egyedülálló helyzetéből fakadóan soha nem látott módon vizsgálhatja az emberek vakcinákhoz, teszteléshez és egyéb járványügyi kérdésekhez való hozzáállását. Ugyanennyi emberhez képes információkat is eljuttatni. Tavaly április óta a Carnegie Mellon Egyetem kutatóival karöltve mérik fel a felhasználók tüneteit, aktuális lelkiállapotát, a maszkhordással kapcsolatos hozzáállását, és újabban az oltási hajlandóságot is. Eddig mintegy 16 millió ember töltötte ki a kérdőívet, amely így a világjárvány legnagyobb egészségügyi felmérése lesz.

A Facebook emellett már 12 millió tartalmat távolított el, amelyben alaptalan vagy téves állítások szerepeltek az oltóanyagokról vagy a járványról. Kérdés, hogyan kíván eljárni a techóriás a vakcinák kapcsán megfogalmazott oltásszkepticizmussal szemben.

A vizsgálatokból azt is kiderítették a kutatók, hogy egy maroknyi, de nagy követőtáborral rendelkező vagy gyakran posztoló influenszer „szuperterjesztőként” aránytalanul képes befolyásolni a beszélgetést téves információkkal. Megállapították továbbá, hogy jelentős átfedés van a QAnon-hívők és az oltásszkeptikusok között, ami nem annyira meglepő, hiszen Q „jóslataira” fogékonyak nem bíznak a politikai elitben, az intézményrendszerekben és a tudományban. Azonban a QAnon követői mellett további csoportokra is jellemző az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Ezért a szakértőknek különféle üzenetekkel kell operálniuk, ha meg akarják győzni az oltás fontosságáról ezeket a rétegeket is – sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt a járvány elején tették a politikusok

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet