A genderkutató szerint a kukiember karaktere társadalmilag káros üzenetet közvetít, a gyerekpszichológus viszont azt állítja, a mese nem a szexről szól. 

„El a kezekkel a gyerekeinktől”?

Alig pár nappal a brazil gigavagina-botrány után a „nemek közötti egyenlőség jegyében” meg is érkezett az új dán „szuperhős”, a világ legnagyobb péniszével megáldott John Dillermand, avagy a kukiember.

John Dillermand Kukiember Dania
Jelenet A John Dillermand Című Animációs Sorozatból / Fotó: Drtv

A férfi bármilyen elképesztő trükkre képes méretes nemi szervével, amit gyakorlatilag harmadik kézként használ – ha kell, akkor falfestményt készít, zászlórúdként veti be, vagy lenyúlja vele a fagyit a gyerekek elől. A gond csupán az, hogy John Dillermand egy 4-8 éves gyerekeknek szánt animációs filmsorozat címszereplőjeként keveredik ezekbe a kalandokba a dán köztelevízióban.

Kapcsolódó cikk

Nem meglepő módon a sorozat januári első adása óta Dániában arról megy a vita, hogy mit szabad és mit nem a gyerekeknek bemutatni a tévében, írja a The Guardian. A kritikusok szerint nem lehet egy péniszével trükköző fickót kisgyerekeknek mutogatni – főleg akkor, amikor tavaly ősszel indult el az országban a #MeToo-hullám, éppen egy televíziós műsorvezetőnő kiállása révén.

A mese a férfiak csodálatos nemi szervének dicsőítésével fenntartja a patriarchátus normáit és a macsó „öltözői hangulatot” a társadalomban, ami miatt hajlamosak vagyunk továbbra is elnézni, ha egy férfi faragatlan módon viselkedik. Mivel vicces, ezért nem érezzük, hogy veszélyes lenne, pedig az. És ezt tanulják a gyerekeink

– fejtette ki Christian Groes, a Roskilde Egyetem gendertudományokkal foglalkozó kutatója és docense, mi is a gond az animációs sorozattal.

Erla Heinesen Højsted, családokkal és gyerekekkel foglalkozó klinikai pszichológus szerint azonban a bírálók túl sokat látnak bele a mesébe. Ő úgy véli, a lobbanékony természetű John Dillermand pont úgy beszél és gondolkodik, ahogyan a gyerekek, akik bizony viccesnek találják a nemi szerveket. De vállalja a felelősséget a tetteiért, és amikor egy nő megkéri, hogy tegye el a péniszét a nadrágjába, akkor szót fogad neki.

Højsted abban egyetért, hogy a mese időzítése a #MeToo-botrány miatt nem szerencsés. Hozzátette, hogy egy testközpontú mesében a túlméretes dilleren kívül (ami dánul kukit jelent, a dillermand pedig kukiembert) bemutathatták volna a különbözőségeket és a sokszínűséget.

A gyerekeknek bejön

„Ez a mese határozottan nem a szexről szól, ezt csak a felnőttek akarják ráhúzni” – hangsúlyozta a pszichológus.    

A dán köztelevízió, a DR régóta híres arról, hogy szereti feszegetni a határokat, különösen a gyerekeknek szóló műsorokban. Az Onkel Reje nevű mesealak például káromkodik, pipázik és nem szokott fürdeni. A Muppet Show-szerű Gepetto News-ban az egyik bábfigura azzal sokkolta a konzervatív szülőket, hogy bevallotta, szeret női ruhákba öltözni.

Vi løber nøgne rundt

PF Revyen 2019

Az Ultra Smider Tøjet (Ultra levetkőzik) című kiskamaszoknak készült műsorban tavaly közfelháborodást okozott, amikor meztelen felnőtteket mutattak az adásban. 

„Milyen környezetet teremtünk a gyerekeinknek, ha az rendben van, hogy az Instagramon látják a digitálisan vagy fizikailag „tökéletesített” testeket, de az igazi, hús-vér emberekét látva pedig kiakadunk?” – tette fel a kérdést Højsted, jelezve, hogy véleménye szerint indokolatlanul háborodtak fel a műsoron.

A DR azt válaszolta a programot ért bírálatokra, hogy készíthettek volna animációs filmet egy nőről is, aki nem tudja féken tartani a vagináját. Számukra viszont a legfontosabb visszajelzés, hogy a gyerekeknek tetszik a John Dillermand.

Kapcsolódó cikk

Tavaly a Warner Bros. filmstúdiót figyelmeztette a Brit Reklámfelügyelet, mert egy kifejezetten ijesztő hirdetéssel szerepeltek gyerekeknek készült Spotify-listákban. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet