Új „szuperhős”, a Kukiember kavar botrányt Dániában

A genderkutató szerint a kukiember karaktere társadalmilag káros üzenetet közvetít, a gyerekpszichológus viszont azt állítja, a mese nem a szexről szól. 

„El a kezekkel a gyerekeinktől”?

Alig pár nappal a brazil gigavagina-botrány után a „nemek közötti egyenlőség jegyében” meg is érkezett az új dán „szuperhős”, a világ legnagyobb péniszével megáldott John Dillermand, avagy a kukiember.

john dillermand kukiember dania
Jelenet a John Dillermand című animációs sorozatból / Fotó: DRTV

A férfi bármilyen elképesztő trükkre képes méretes nemi szervével, amit gyakorlatilag harmadik kézként használ – ha kell, akkor falfestményt készít, zászlórúdként veti be, vagy lenyúlja vele a fagyit a gyerekek elől. A gond csupán az, hogy John Dillermand egy 4-8 éves gyerekeknek szánt animációs filmsorozat címszereplőjeként keveredik ezekbe a kalandokba a dán köztelevízióban.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Nem meglepő módon a sorozat januári első adása óta Dániában arról megy a vita, hogy mit szabad és mit nem a gyerekeknek bemutatni a tévében, írja a The Guardian. A kritikusok szerint nem lehet egy péniszével trükköző fickót kisgyerekeknek mutogatni – főleg akkor, amikor tavaly ősszel indult el az országban a #MeToo-hullám, éppen egy televíziós műsorvezetőnő kiállása révén.

A mese a férfiak csodálatos nemi szervének dicsőítésével fenntartja a patriarchátus normáit és a macsó „öltözői hangulatot” a társadalomban, ami miatt hajlamosak vagyunk továbbra is elnézni, ha egy férfi faragatlan módon viselkedik. Mivel vicces, ezért nem érezzük, hogy veszélyes lenne, pedig az. És ezt tanulják a gyerekeink

– fejtette ki Christian Groes, a Roskilde Egyetem gendertudományokkal foglalkozó kutatója és docense, mi is a gond az animációs sorozattal.

Erla Heinesen Højsted, családokkal és gyerekekkel foglalkozó klinikai pszichológus szerint azonban a bírálók túl sokat látnak bele a mesébe. Ő úgy véli, a lobbanékony természetű John Dillermand pont úgy beszél és gondolkodik, ahogyan a gyerekek, akik bizony viccesnek találják a nemi szerveket. De vállalja a felelősséget a tetteiért, és amikor egy nő megkéri, hogy tegye el a péniszét a nadrágjába, akkor szót fogad neki.

Højsted abban egyetért, hogy a mese időzítése a #MeToo-botrány miatt nem szerencsés. Hozzátette, hogy egy testközpontú mesében a túlméretes dilleren kívül (ami dánul kukit jelent, a dillermand pedig kukiembert) bemutathatták volna a különbözőségeket és a sokszínűséget.

A gyerekeknek bejön

„Ez a mese határozottan nem a szexről szól, ezt csak a felnőttek akarják ráhúzni” – hangsúlyozta a pszichológus.    

A dán köztelevízió, a DR régóta híres arról, hogy szereti feszegetni a határokat, különösen a gyerekeknek szóló műsorokban. Az Onkel Reje nevű mesealak például káromkodik, pipázik és nem szokott fürdeni. A Muppet Show-szerű Gepetto News-ban az egyik bábfigura azzal sokkolta a konzervatív szülőket, hogy bevallotta, szeret női ruhákba öltözni.

Az Ultra Smider Tøjet (Ultra levetkőzik) című kiskamaszoknak készült műsorban tavaly közfelháborodást okozott, amikor meztelen felnőtteket mutattak az adásban. 

„Milyen környezetet teremtünk a gyerekeinknek, ha az rendben van, hogy az Instagramon látják a digitálisan vagy fizikailag „tökéletesített” testeket, de az igazi, hús-vér emberekét látva pedig kiakadunk?” – tette fel a kérdést Højsted, jelezve, hogy véleménye szerint indokolatlanul háborodtak fel a műsoron.

A DR azt válaszolta a programot ért bírálatokra, hogy készíthettek volna animációs filmet egy nőről is, aki nem tudja féken tartani a vagináját. Számukra viszont a legfontosabb visszajelzés, hogy a gyerekeknek tetszik a John Dillermand.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Tavaly a Warner Bros. filmstúdiót figyelmeztette a Brit Reklámfelügyelet, mert egy kifejezetten ijesztő hirdetéssel szerepeltek gyerekeknek készült Spotify-listákban. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból