Lehet, hogy a nagyi is rosszul tudta?

Az étel is sokkal finomabb, ha megfelelő módon készítjük el

Ha a rokonaink konyhai tevékenységének megfigyelésével tanultunk meg főzni, akkor könnyen lehet, hogy olyan módszereket is átvettünk tőlük, amelyeket nem kellett volna. Ezért is érdemes főzős videókat nézni, hiszen a profi szakácsok tippjeivel felülírhatjuk a hibásan rögzült gyakorlatokat.

Most a Bright Side révén bemutatunk öt olyan konyhai hibát, amelyet nagyon sokan elkövetnek, ám igazán egyszerű kijavítani. Nem beszélve arról, hogy az étel mennyivel finomabb lesz, ha a helyes módon készítjük el.

Sose szobahőmérsékleten olvasszuk ki a húst

Konyhai Trukkok 1

A gyorsabb kiolvasztás érdekében a legtöbbször a konyhapulton olvasztjuk ki a fagyasztóból kivett húst. Ha így teszünk, a baktériumok gyorsabban szaporodnak, és nem könnyű azt sem megállapítani, mikor kezd megromlani, mert külsőleg nem látszik.

A profik szerint sokkal célravezetőbb, ha a hűtőbe rakjuk a kiolvasztanivalót. A másik opció, ha a légmentesen becsomagolt húst hideg vízbe helyezzük. Ilyenkor azonban félóránként cseréljük a vizet.

Ne égessük le a fokhagymát

Konyhai Trukkok 2

Ha már a főzés elején, a vöröshagymával együtt adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pillanatok alatt leégetjük. Mivel a vöröshagyma sokkal lassabban pirul meg, ezért vagy vágjuk durvábbra a gerezdeket, vagy ha a recept szerint összenyomott, finomra vágott fokhagyma szükséges, akkor előbb készítsük el a többi hozzávalót és csak a legvégén adjuk hozzá a készülő ételhez a fokhagymát.

Sose süssük a húst rögtön azután, hogy besóztuk

Konyhai Trukkok 3

Ha azt szeretnénk, hogy a hússzelet kívül kérges, belül pedig puha maradjon, akkor sózás és fűszerezés után hagyjuk még 15 percet állni. A besózott hús ugyanis levet ereszt, így a serpenyőben nem sülni, hanem a távozó vízben főni fog a steakünk.

Ha krumplit főzünk, mindig fedjük le a fazekat

Konyhai Trukkok 4

Él egy olyan tévhit a háziasszonyok körében, miszerint a burgonya szétesik, ha fedő alatt főzzük. Ez azonban csak akkor fordul elő, ha forró vízbe dobjuk a krumplit. Ilyenkor a külső része gyorsan megfő, míg a belseje még nyers marad. Ha viszont hideg vízben rakjuk fel főni és lefedjük, egyenletesen  puhul meg és gyorsabban is elkészül.

Sose közvetlenül a hús felületét klopfoljuk

Konyhai Trukkok 5

Ha csirkemellet grillezünk vagy rántunk ki, a vékonyabb részei hamar kiszáradnak, míg a vastagabb részek nyersek maradhatnak, ha nem egyengetjük ki a szeletet egy húsklopfolóval. A húsklopfolás titka azonban, hogy ne közvetlenül a hús felületét üssük, hanem mindig helyezzünk rá folpackot vagy egy műanyag zacskót – a legjobb, ha a hús csomagolását tudjuk így újrahasznosítani. Így egyrészt nem fröcsköl szét a húsban található víz a konyhában, másrészt pedig a hús rostjai is egyben maradnak, aminek köszönhetően puhább marad a kész hússzelet.

És azt tudod, hogyan kell egészséges módon elkészíteni a bacont? Ebből a cikkünkből az is kiderül. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.