A Daily Mail címoldalán közölte az amerikai Politico legfrissebb anyagát, miszerint mi fog történni, ha II. Erzsébet brit királynő elhunyna.

D-napnak nevezik el a halála napját

Az idén 95. életévét betöltő II. Erzsébet brit királynőt négynapos ünnepséggel fogadták. Ugyan teljesen egészséges, ám a kora miatt felkészült a királyi család, mi történik, ha az egykoron autószerelőként is dolgozó királynő elhunyna, derült ki a brit Daily Mail cikkéből, amely az amerikai Politico anyagára hivatkozott.

A lap birtokába jutottak olyan dokumentumok, melyek arról árulkodnak, mi történik akkor, ha a most 95 éves II. Erzsébet királynő meghal. London Bridge-hadműveletnek nevezik azt a tíz napot felölelő időszakot, mely az uralkodó halálától a temetése pillanatáig tart.

London Bridge-hadműveletnek nevezik azt a tíz napot felölelő időszakot, mely az uralkodó halálától a temetése pillanatáig tart.
A halála napját D-napnak nevezték el, minden ezt követő napot pedig D+1-nek, D+2-nek, és így tovább, egészen D+7-ig.
A lap szerint hatalmas munkával, erőfeszítéssel és soha nem látott mértékű koordinációval kell majd szembenéznie a brit államnak, amint bekövetkezik az uralkodó halála.
Kapcsolódó cikk
Azért is fontos mérföldkő ezen dokumentum, mert soha korábban nem lehetett ilyen részletességgel olvasni erről.

Az alábbi forgatókönyv lép életbe II. Erzsébet brit királynő halála után

  • Telefonon értesítik a mindenkori brit miniszterelnököt, illetve több más minisztert is.
  • A család a sajtón keresztül értesíti a világot a történtekről, beszélve a közelgő temetés részleteiről. Közösségi médiás oldalaik feketébe borulnak, miképp a legtöbb brit kormányzati webhely is.
  • Félárbocra helyezik a zászlókat Whitehallban, lehetőleg minél hamarabb.
  • Elsőként beszédet mond a miniszterelnök.
  • A Honvédelmi Minisztérium gondoskodik országszerte a fegyveres tiszteletadásról. Egy perc néma csend követi ezt.
  • Tiszteletadást tartanak a Szent Pál-székesegyházban, ahol a miniszterelnök mellett más, magas rangú miniszterek vesznek részt.
  • Másnap a Szent Jakab Palotában tartandó ülésen hivatalosan is Károly herceget nevezik ki új uralkodónak, aki 18:00 órakor beszédet intéz a néphez.
  • A halál utáni harmadik napon Károly utazásba kezd az Egyesült Királyságon belül, hogy részvétnyilvánításokat kapjon, istentiszteleteken vegyen részt.
  • A temetés előtti három napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel Erzsébetet, itt róhatja majd le mindenki a tiszteletét. Már most óriási tömegekre számítanak, szó szerint attól félnek a közlekedési minisztériumban, hogy London teljesen megtelik majd emberekkel.
  • A Westminster-apátságban lesz az állami temetés, a Windsor-kastély Szent Görgy-kápolnájában búcsúztatják a királynőt, végül VI. György király emlékkápolnájába helyezik.
A temetést a tévében is közvetítik majd. Ugyan a dokumentumban az olvasható, pozitívan állnak hozzá ennek sikeres lebonyolításához, mégis vannak aggályok a számtalan kihívás miatt, ami szervezéssel jár, kezdve a magas rangú vendégek érkezésétől a jelentős számú turista országba áramlásáig.

A Politico végezetül kiemeli, semmi nem utal arra, hogy Erzsébet királynő betegeskedne, sőt, kiváló egészségnek örvend.

Fülöp herceg, II. Erzsébet férje 99 évesen hunyt el idén április 9-én.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet