A szépkorú brit királynőről kevesen tudják, hogy nagy gin-szakértő hírében áll.

A legnépszerűbb anyaszomorító

A gin népszerűségét Angliában legfőképp az okozta, hogy elterjedésekor, a 17. század végén, a kormány engedélyezte házi lepárlását, majd nagy összegű vámot rótt ki a külföldről behozott italokra. Ez jó piacot jelentett a rossz minőségű gabonának, ami nem volt alkalmas sörfőzésre. Ginházak ezrei jelentek meg Anglia területén. Ezt a korszakot ginőrületnek (gin craze) is nevezik. Anglia 15 000 italmérő helyének több mint a fele ginház volt. A sör megítélése pozitív maradt, hiszen gyakran biztonságosabb volt a fogyasztása, mint a szennyezett, nyers vízé.

George Cruikshank The Gin Shop Illusztracio 1829
/ Illusztráció: George Cruikshank, 1829.

A gint viszont különböző társadalmi és egészségügyi problémák okozójaként vádolták, és felelős lehetett a halálozási arány növekedéséért, mely megállította London korábbi, növekvő népszaporulatát. A gin rossz megítélésének emléke ma is él az angol nyelvben: a lecsúszottnak tartott bárokat ginmalomnak (gin mill) vagy ginlebujnak (gin-joint) nevezik, míg a részeg embert a gináztatta (gin-soaked) jelzővel szokás illetni, az anyaszomorító (Mother’s Ruin) pedig a gin elterjedt elnevezése.

Sandringham Gin
/ Fotó: Spiritedzine

A kelet-angliai Norfolk megyében található Sandringham II. Erzsébet királynő legkedveltebb rezidenciája. Az uralkodó rendszerint itt tölti a karácsonyi ünnepeket családjával. A Sandringham gin névre keresztelt nedű is ezen a hatalmas birtokon termő összetevőkből készül – számolt be a People magazin.

Sharonfruit, hurma, kákó, persimon, kakiszilva

A fenti nevek mindegyike ugyanazt a gyömölcsöt, a datolyaszilvát takarja. A Sandringham gin címkéjéről megtudhatjuk, hogy a királynő kedvenc italának egyik fő összetevője is a datolyaszilva, amely a kastély parkjának üvegházaiban terem. Az üvegházakat pedig nem más, mint II. Erzsébet dédnagyapja, VII. Eduárd király építtette, kedvenc versenylova, Persimmons győzelmei előtti tisztelgésként.

Az 50 fontos (nagyjából 20 ezer Forint) piaci áron kínált gin másik összetevője, a mirtusz levél, szintén romantikus családi örökség részeként lett az ital része. Az örökzöld, eredetileg szubtrópusi éghajlatról származó mirtusz állítólag azóta terem Sandringham 8100 hektáros parkjában, amióta VII. Eduárd felesége, Dániai Alexandra brit királyné eldobta mirtuszvirágokból álló esküvői csokrát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.