Mikor főzünk, fordítsunk extra figyelmet az alapanyagok frissességére, minőségére, hogy elkerülhessük a baktériumok, vírusok és paraziták okozta betegségeket.
Ehhez nincs szükség másra, mint körültekintőnek lenni, ami bőven megéri, hiszen nem fogjuk megbetegíteni sem magunkat, sem szeretteinket.
Nem főzzük meg eléggé az ételt
Nem mosunk kezet
Feltörjük a tojást, aztán megfogjuk a húst, majd megérintünk valami mást – az esetleges fertőzés máris körbeért a konyhában. A legegyszerűbben úgy tudunk megszabadulni a kórokozóktól, ha kezet mosunk. Szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig végezzük ezt az egyszerű műveletet, tisztítsuk meg kezünket az ujjak között és a körmök alatt is.
Rosszul olvasztjuk ki az ételeket
Hogyan olvasztunk? Fogjuk, kivesszük az ételt a fagyasztóból és kitesszük a konyhapultra, hogy felolvadjon. Ám ilyenkor az étel külső rétege szobahőmérsékletet vesz fel, belseje pedig meg van fagyva. A baktériumok ebben a környezetben sokkal gyorsabban szaporodnak. Ahelyett, hogy a konyhapultra tennénk kiolvadni az ételt, olvasszuk a mikróban vagy tegyük egy tál hideg vízbe, a vizet pedig fél óránként cseréljük.
Keresztbe fertőzés
Észre sem vesszük és a sült húst máris rátettük ugyanarra a tányérra, amin a nyers hússzeletek is voltak. Ha újrahasználjuk a vágóeszközöket, a vágódeszkát vagy tányérakat, amin korábban nyers hús vagy nyers tengergyümölcsei voltak, a már készételünket keresztbe fertőzhetjük. Ne legyünk restek új eszközöket használni és új tányért elővenni a megfőtt, megsült ételnek!
Nem tartjuk be a 2 órás szabályt
A megmaradt ételt újra felhasználni jó dolog. De csak akkor, ha megfelelően tároltuk! A romlandó élelmiszerek, mint a tejtermékek, a főtt hús és tojás vagy a felvágottak 2 órán belül a hűtőbe kell, hogy kerüljenek, különben dobhatjuk őket a szemétbe.
Ha még több konyhai tippet szeretnék olvasni, ebben a cikkünkben megtudhatod, hogy milyen hibákat vétenek még a szakácsok is akár, és így mire érdemes odafigyelned.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.
9 főzési szokás, amiről nem gondoltuk, hogy veszélyes lehet
Az élelmiszerek tárolása szempontjából kockázatosnak tartott hőmérsékleti tartomány 5-60 fok között van. Ebben a hőmérsékleti tartományban ugyanis a baktériumok gyorsan szaporodnak.