Netes parázsvita alakult ki a kimchi eredetéről a kínai és a dél-koreai felhasználók között. 

Kié a kimchi?

Összekaptak a kimchi, az erjesztett káposztából készült étel eredetén a kínai és dél-koreai internetezők, írja a The GuardianA mindenki által dél-koreai specialitásként ismert étel azért lehetett vita tárgya, mert az egyik kínai, szintén fermentálással készülő étel ISO minősítést kapott. Ezzel nemzetközileg elismert sztenderd került a kimchigyártásban is élen járó Kína birtokába. Gondolták, ez feljogosítja őket arra is, hogy a kimchit rekvirálják.

Kimchi Vita Kina Korea
Kimchiárus A Piacon / Fotó: Justin Mccurry/The Guardian

A kimchi szó puszta említése azonnal kiváltotta a dél-koreai felhasználók haragját, akik attól tartottak, hogy a kínaiak ki akarják sajátítani maguknak a különlegességet. A minősítés valójában csak a pao caira vonatkozik, aminek annyi köze van a kimchihez, hogy szintén fermentált zöldség, ezen kívül pedig a szecsuáni konyha egyik közkedvelt alapanyaga.

„Egészen abszurd, hogy el akarják lopni a kultúránkat” – írta egy dél-koreai felhasználó az egyik népszerű internetes oldalon. Mások azon dühöngtek, hogy a kínaiak szerint mostantól ők határozhatják meg, hogy mik a kimchi jellemzői. A dél-koreai média szerint pedig a kínaiak a kimchi megszerzése után világuralomra törekszenek.

Nem ez az első alkalom, hogy online párbajba keverednek a két ország felhasználói. Októberben a népszerű K-pop zenekar, a BTS került a támadások kereszttüzébe. Egyik tagjuk ugyanis a koreai háború kapcsán tett az északiak mellett harcoló kínaiakra nézve kedvezőtlen kijelentést. Novemberben pedig a Blackpinket egy Kínából kölcsön kapott pandával fotózták le. A kínaiak azonnal megtámadták őket a neten azzal, hogy megbetegítik szegény állatot. 

A kimcsi-vita kapcsán azonban még a dél-koreai mezőgazdasági minisztérium is kiadott egy közelményt, miszerint „az ISO-minősítésnek semmi köze sincs a kimcsihez”.

Nem felel meg a valóságnak, ha nem tesznek különbséget a kimcsi és a szecsuáni pao cai között

– hangsúlyozta a minisztérium.

Hivatalosan dél-koreaikum

A kínai internetezők azonban azt állítják, hogy minden joguk megvan ahhoz, hogy övék legyen a kimcsi, hiszen a Dél-Koreában elfogyasztott étel nagy része Kínából érkezik. Az egyik felhasználó szerint még a szó kiejtése is Kínából származik, így nincs miről beszélni. 

A K-pophoz hasonlóan a kimcsi is nagyon népszerű lett az utóbbi időben az egész világon köszönhetően a koreai kultúra iránti fokozódó érdeklődésnek. Így az ételnek, amelynek Koreában több tucat elkészítési variációja ismert, és minden étkezésnél az asztalra kerül, számtalan nemzetközi rajongója is van.

Kapcsolódó cikk

Az ENSZ úgy tűnik, hogy a koreaiaknak ad igazat a kimcsi-háborúban. Az Unesco ugyanis 2013-ban kimondta, hogy a kimjang, azaz a kimcsi elkészítése a dél-koreai kulturális örökség része. A dokumentumban az áll, hogy a kimcsi a koreai étkezési kultúra szerves része. Ez az étel minden társadalmi osztályban és régióban ismert, ezért a kimjang a koreai háztartások és identitás összetartó ereje.

Ismét bebizonyosodott: a koreaiakkal nem szerencsés netes vitába keveredni, erről Donald Trump is tudna mesélni

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.