A kínaiak kisajátították volna a kimchit, de a dél-koreaiak nem hagyták

Netes parázsvita alakult ki a kimchi eredetéről a kínai és a dél-koreai felhasználók között. 

Kié a kimchi?

Összekaptak a kimchi, az erjesztett káposztából készült étel eredetén a kínai és dél-koreai internetezők, írja a The GuardianA mindenki által dél-koreai specialitásként ismert étel azért lehetett vita tárgya, mert az egyik kínai, szintén fermentálással készülő étel ISO minősítést kapott. Ezzel nemzetközileg elismert sztenderd került a kimchigyártásban is élen járó Kína birtokába. Gondolták, ez feljogosítja őket arra is, hogy a kimchit rekvirálják.

Kimchi Vita Kina Korea
Kimchiárus a piacon / Fotó: Justin McCurry/The Guardian

A kimchi szó puszta említése azonnal kiváltotta a dél-koreai felhasználók haragját, akik attól tartottak, hogy a kínaiak ki akarják sajátítani maguknak a különlegességet. A minősítés valójában csak a pao caira vonatkozik, aminek annyi köze van a kimchihez, hogy szintén fermentált zöldség, ezen kívül pedig a szecsuáni konyha egyik közkedvelt alapanyaga.

„Egészen abszurd, hogy el akarják lopni a kultúránkat” – írta egy dél-koreai felhasználó az egyik népszerű internetes oldalon. Mások azon dühöngtek, hogy a kínaiak szerint mostantól ők határozhatják meg, hogy mik a kimchi jellemzői. A dél-koreai média szerint pedig a kínaiak a kimchi megszerzése után világuralomra törekszenek.

Nem ez az első alkalom, hogy online párbajba keverednek a két ország felhasználói. Októberben a népszerű K-pop zenekar, a BTS került a támadások kereszttüzébe. Egyik tagjuk ugyanis a koreai háború kapcsán tett az északiak mellett harcoló kínaiakra nézve kedvezőtlen kijelentést. Novemberben pedig a Blackpinket egy Kínából kölcsön kapott pandával fotózták le. A kínaiak azonnal megtámadták őket a neten azzal, hogy megbetegítik szegény állatot. 

A kimcsi-vita kapcsán azonban még a dél-koreai mezőgazdasági minisztérium is kiadott egy közelményt, miszerint „az ISO-minősítésnek semmi köze sincs a kimcsihez”.

Nem felel meg a valóságnak, ha nem tesznek különbséget a kimcsi és a szecsuáni pao cai között

– hangsúlyozta a minisztérium.

Hivatalosan dél-koreaikum

A kínai internetezők azonban azt állítják, hogy minden joguk megvan ahhoz, hogy övék legyen a kimcsi, hiszen a Dél-Koreában elfogyasztott étel nagy része Kínából érkezik. Az egyik felhasználó szerint még a szó kiejtése is Kínából származik, így nincs miről beszélni. 

A K-pophoz hasonlóan a kimcsi is nagyon népszerű lett az utóbbi időben az egész világon köszönhetően a koreai kultúra iránti fokozódó érdeklődésnek. Így az ételnek, amelynek Koreában több tucat elkészítési variációja ismert, és minden étkezésnél az asztalra kerül, számtalan nemzetközi rajongója is van.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az ENSZ úgy tűnik, hogy a koreaiaknak ad igazat a kimcsi-háborúban. Az Unesco ugyanis 2013-ban kimondta, hogy a kimjang, azaz a kimcsi elkészítése a dél-koreai kulturális örökség része. A dokumentumban az áll, hogy a kimcsi a koreai étkezési kultúra szerves része. Ez az étel minden társadalmi osztályban és régióban ismert, ezért a kimjang a koreai háztartások és identitás összetartó ereje.

Ismét bebizonyosodott: a koreaiakkal nem szerencsés netes vitába keveredni, erről Donald Trump is tudna mesélni

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból