Koronavírus: A briteknél egy még gyorsabban terjedő, dél-afrikai, mutálódott változatot találtak

Néhány hete az Egyesült Királyságba érkezett két, az új, mutálódott koronavírussal fertőzött beteg Dél-Afrikából. Emiatt újabb intézkedéseket kell bevezetni a brit kormánynak.

Gyorsabban terjed, mint az elődje

Matt Hancock a brit egészségügyi miniszter szerda délután tartott sajtótájékoztatót. Hancock bejelentette, hogy két beteget is találtak az országban, akiknél a koronavírus dél-afrikai mutánsát diagnosztizálták. Mindkét fertőzött az elmúlt néhány hétben érkezett az országba.

Matt Hancock Brit Egeszsegugyi Miniszter Mutans Koronavirus Vakcina
Matt Hancock brit egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart december 23-án / Fotó: Kirsty Wigglesworth / AFP

Dél-afrikai és brit virológusok szerint a dél-afrikai mutáns még annál, a néhány napja dominánsá vált dél-angliai koronavírus-mutációnál is gyorsabban terjedhet, ami miatt az európai országok gyakorlatilag teljesen felfüggesztették a Nagy-Britanniába vezető légi és vasúti útvonalakat az elmúlt napokban.

További szigorítások várhatók

Hancock felszólított mindenkit, aki az elmúlt két hétben Dél-Afrikában járt, hogy azonnal vonuljon karanténba. Ezenkívül bejelentette, hogy azonnali hatállyal korlátozzák a két ország közötti közlekedést.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az egészségügyi miniszter ezenkívül arról is tájékoztatotta a publikumot, hogy az elmúlt napokban dominánsá vált dél-angliai mutáns miatt további szigorításokat vezetnek be. Kelet-és Délkelet-Anglia további részei kerülnek át 3-as járványvédelmi fokozatból a legszigorúbb, 4-esbe december 26-án 0 óra 1 perctől.

A 4-es zónákba nem hagyhatják el otthonukat sem

A szigorítások többmillió britet érintenek. A mai bejelentések értelmében már az angolok 42,7 százalékának (körülbelül 24 millió lakosnak) kell a 4-es járványvédelmi fokozat szabályai szerint élnie. Nagyjából ugyanennyien vannak a 3-as fokozatú zónákban is.

A 4-es járványvédelmi fokozatú zónákban tilos a elhagyni a lakást alapos indok nélkül, tilos más háztartásban lakókkal találkozni beltéren (még karácsonykor is), kültéren pedig mindössze egy más háztartásban élő emberrel engedélyezett a találkozás.

Minden „nélkülözhető” szolgáltatásnak (például a fodrászatoknak) be kell zárnia.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szigorításról szóló döntést azután hozták meg, hogy az elmúlt egy hétben 61 százalékkal nőtt a fertőzöttek aránya, és az őszi csúcsot is túllépte a kórházban ápoltak száma az Egyesült Királyságban. December 23-án rekordsok, 39 237 fertőzöttet regisztráltak, 2004 beteg került kórházba és 744-en haltak meg azok közül, akiknél az elmúlt 28 napban diagnosztizálták a vírust.

A járvány kezdete óta már 2,15 millió beteget regisztráltak, és csaknem 80 ezren vesztették életüket az Egyesült Királyságban.

Jelenleg több mint 20 ezer fertőzöttet ápolnak a kórházakban, akik közül 1529-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból