Egészségünkre egyelőre ismeretlenek
Rengetegen kérnek kávét elvitelre és a papírpoharak idővel az elmaradhatatlan társainkká váltak. Könnyűek, pont beleillenek a kezünkbe és olcsó megoldásnak tűnnek, azonban van egy óriási hátrányuk: műanyaggal vonják be.
Tény, hogy valamennyi élelmiszer-csomagoló anyagból mikroműanyagok kerülhetnek az ételeinkbe, bár az ezekkel kapcsolatos aggályokat a kutatók eddig keveset vizsgálták és nem is számszerűsítették. Azonban számos olyan termék csomagolásában azonosították, mint a só, a dobozos tej, a halak és más tengeri gyümölcsök vagy épp a teafilterek.
Ezek globális következményei az egészségünkre egyelőre azonban ismeretlenek, amit nemrég a Journal of Hazardous Materials tudományos folyóiratban publikált tanulmány vizsgált.
Mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságokat vizsgáltak
“A mikroműanyagok olyan szennyeződéseket hordozhatnak, mint a mérgező nehézfémek, például a palládium, a króm vagy a kadmium, valamint a hidrofób szerves vegyületek” – mondta Sudha Goel, a Indiai Műszaki Intézet (ITT) kutatója és a tanulmány egyik szerzője a ZMEScience online tudományos portálnak.
Ha rendszeresen lenyeljük ezeket, akkor idővel annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek a kutatás szerint.
Ezt szem előtt tartva Sudha és kollégái úgy döntöttek, hogy meghatározzák a papírpoharakban használt műanyag rétegek típusait, és értékelik azok mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságainak változását, amikor forró anyaggal, például a kávéval vagy teával érintkeznek.
A filteres kávét ivók pedig tovább élnek, mint akik nem kávéznak
A filter eltávolítja és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát”.
Kapcsolódó cikk
Emellett számszerűsítették a folyadék ún. „mikroplasztikus terhelését” is.
Meg kell fontolni a biológiailag veszélyes termékek népszerűsítését a kutató szerint
A kutatók a kísérlet során forró vizet öntöttek az eldobható papírpoharakba, majd 15 percig állni hagyták. Ezután megvizsgálták, mennyi mikroműanyag került a vízbe, de megnézték a pohár műanyag fóliáinak tulajdonságaiban tapasztalt változásokat is.
Kutatás szerint ha így iszod a kávét, pszichopata vagy
Egy kutatás szerint azok az emberek, aki cukor és tej nélkül, feketén isszák a kávéjukat, könnyen pszichopatává válhatnak.
Kapcsolódó cikk
Megállapították, hogy összesen 24 ezerre tehető a mikroműanyag részecskék aránya a 100 milliliter forró, 85-90 Celcius-fokos folyadékban, 15 perc alatt.
Így ha egy átlagember naponta három pohárnyi teát vagy kávét iszik egy-egy papírpohárból, ezzel mintegy 75 ezer apró mikroműanyag részecskét is elfogyaszthat.
Ez a tanulmány jól mutatja, hogy alaposan meg kell fontolni a biológiai szempontból veszélyes termékek és a környezetszennyező anyagok pótlásának népszerűsítését
– mutatott rá Virendra Tewari, az indiai technológiai intézet, az Indian Institute of Technology Kharagpur igazgatója. „Gyorsan lecseréltük a műanyag poharakat az egyszer használatos papírpoharakra, de nem volt jó ötlet” – tette hozzá Tewari.
Kapcsolódó cikk
Tény, hogy a papírpoharak nagyon is kényelmesek, különösen a modern irodai környezetben.
Nem véletlen, hogy világszerte közel 264 milliárd (!) papírpoharat gyártottak egyetlen egy év alatt 2019-ben erre a célra.
Alternatívák mindig akadnak, például a bambuszból vagy a más, nem műanyagból készült és újrafelhasználható poharak formájában.