A Colorado Front Range mentén felrobbant téli gyeptűz ritka volt a szakértők szerint, de hasonló események gyakoribbak lesznek az elkövetkező években, mivel a klímaváltozás felmelegíti a bolygót – kiszívja a nedvességet a növényekből – tűzveszélyes területeken épülnek külvárosok, és az emberek továbbra is pusztító lángokat gyújtanak.

A dolgok tovább romlanak, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást

„Ezek a tüzek különböznek a legtöbb tűztől, amelyet Nyugaton tapasztaltunk, abban az értelemben, hogy gyeptüzek, és télen keletkeznek” – idézte az AP Jonathan Overpeck-et, a School for Environment and School professzorát. „Végső soron a dolgok tovább romlanak, hacsak nem állítjuk meg a klímaváltozást.”

Csütörtökön riasztó sebességgel söpörtek át a lángok az aszálytól sújtott füves mezőkön és a Denvertől északnyugatra fekvő városrészeken. Két ember eltűnt vasárnap, és legalább heten megsérültek. A tisztviselők becslése szerint közel 1000 ház és egyéb épület pusztult el .

A lángok legalább 9,4 négyzetmérföldön (24 négyzetkilométer) égtek. Az okot még vizsgálják, de a szakértők szerint egyértelmű, hogy mitől terjedt el ilyen gyorsan. A fű és a száraz táj tette lehetővé, hogy a tűz ilyen nagy távolságokat tegyen meg

Három összetevőre volt szükség ennek a tűznek a felgyújtásához – tüzelőanyagra, meleg éghajlatra és gyújtóforrásra. Aztán hozzáadsz egy negyedik összetevőt, a szelet, és ekkor lesz készen a katasztrófa

 – mondta Jennifer Balch, a boulderi Colorado Egyetem tűztudósa.

Balch szerint Coloradóban június és december között a hőmérséklet a rekordszintű meleg volt. A füvek sűrűre nőttek, mert nedves tavaszuk volt, de nem látott nedvességet, amíg péntek este meg nem érkezett a hó.

Egyre több lesz az erdőtűz, és egyre többen költöznek olyan területre, ahol nagy a veszély

Balch azt mondta, Colorado száraz táj, amely az év nagy részében gyúlékony anyagokkal van tele – „és ez az idő az éghajlatváltozás miatt egyre nő”. Az esemény során levont tanulság az, hogy „a vadon-város kapcsolat sokkal nagyobb, mint gondoltuk” – mondta Balch. Ez azt jelenti, hogy nagyobb területet fenyeget a futótűz.

Az elmúlt két évtizedben az erdőtüzek 97%-át emberek okozták – derül ki a Colorado-i Egyetem, Boulder Környezettudományi Kutatószövetkezetének legújabb tanulmányából . Az okok az építkezéseken történt balesetektől a forró kipufogócsöves autókon át a kidobott cigarettákig terjedtek.

Hacsak az emberek nem állítják meg a klímaváltozást a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésével, erdőtüzek fenyegetik a közösségeket, mondta Overpeck.

Nem kételkedem abban, hogy az igazán rossz erdőtüzekhez vezető körülmények, legyen szó fűről vagy erdőről, csak rosszabbodni fognak

 – mondta.

Ahogy egyre többen költöznek olyan területekre, ahol erdőtüzek fordulnak elő, a veszély egyre nő. „Városokat építünk és infrastruktúrát építünk, így csak idő kérdése, mikor égnek le egész városaink, mint Kaliforniában, és ilyen események Coloradóban.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet