Isaac Newton jegyzeteire lehet licitálni a Christie's londoni árverésén júliusban.

Van 250-350 milliód Isaac Newton jegyzeteire? Most a tiéd lehet!

A kézírásos jegyzetek a tudósnak a matematika alapjait lefektető Principia című munkájához fűzött javításait tartalmazzák. A Christie’s kedden közzétett becslése szerint 600-900 ezer font (242-363 millió forint) közötti áron kelhet el, írja az ABC.

Isaac Newton 1687-ben adta ki Philosophiae naturalis principia mathematica (A természetfilozófia matematika alapjai), röviden csak Principia néven emlegetett főművét, amelyben lefektette a tömegvonzás elméletét és leírta a mozgástörvényeket. A tudományos mű egyik első kiadása 2016-ban 3,7 millió dollárért (egymilliárd forintért) kelt el egy aukción.

Isaac Newton Principia Arveres
Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica Című Főműve / Fotó: Getty Images

A tervezett második kiadáshoz készült másfél oldalnyi jegyzet tartalmazza David Gregory skót matematikus és csillagász megjegyzéseit és ábráit. A két tudós akkor találkozott és levelezett egymással, amikor Isaac Newton az 1690-es években a Principia átdolgozását készítette.

A Christie's Einstein és Hawking tárgyait is elárverezte már

Keith Moore, a Királyi Társaság tudósklub – amelynek egykor Newton is elnöke volt – vezető könyvtárosa  felidézte, hogy Gregory és Newton párbeszéde segített Newton elgondolásának finomításában. Bár Newton végül feladta a mű átdolgozását, 1713-ban egy új kiadást készített.

Az értékes tudományos dokumentumot a Christie’s londoni aukcióján július 8-án bocsátják árvetésre.

A Christie’s-nél már komoly hagyománya van a tudósokhoz köthető tárgyak értékesítésének. Ők árverezték el 2018-ban Albert Einstein istentagadó levelét, a kikiáltási árához képest háromszoros összegért, 826 millió forintért.

Nem sokkal ezután korunk egyik legnagyobb tudósának, Stephen Hawking tárgyai is kalapács alá kerültek. Hawking hagyatékának sorsa nemrég rendeződött: a londoni Tudomány Múzeuma és a Cambridge-i Egyetem könyvtára fogják a továbbiakban gondozni a tudós személyes tárgyait és tudományos munkásságához kapcsolódó dokumentumokat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet