A cég jövő tavaszra várja a koronavírus elleni gyógyszer kutatási eredményeit.

Kapszula formájában lesz kapható a koronavírus elleni gyógyszer

Ajánlást adott ki a molnupiravir nevű, a koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető koronavírus elleni gyógyszer alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), írta a HVG az MTI-re hivatkozva. A szervezet állásfoglalása szerint Merck által fejlesztett gyógyszer azok esetében alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigént, ám fennáll náluk a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az ajánlás szerint pozitív koronavírus-tesztet követően a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell beadni a molnupiravirt (más néven MK 4482 vagy Lagevrio). A kapszula formájában kapható gyógyszert naponta kétszer, öt napig kell szedni.

Az utolsó adag beszedését követő 14 napon belül jelentkező mellékhatások között enyhe vagy közepes hányinger, szédülés, hasmenés és fejfájás fordulhat elő. Az EMA a gyógyszer szedését nem javasolja terhesség esetén, illetve a kezelés alatt fogamzásgátlást ajánlott az aktív szexuális életet élő nőknek. Kisgyerekes anyukáknak a szoptatást a gyógyszer alkalmazásának ideje alatt és a kezelés után 4 napig szüneteltetni kell – tették hozzá.

A molnupiravir felére csökkenti a halálozás kockázatát

Az EMA közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata még folyamatban van, a gyógyszer uniós alkalmazása még nem engedélyezett. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ennek ellenére ajánlását annak érdekében adta ki, hogy segítse a nemzeti hatóságokat a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseiben.
A Merck a múlt hónap elején jelentette, hogy a molnupiravir a felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A gyógyszergyár azt is kutatja, hogy a lehet-e a gyógyszert a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőződött. A cég jövő tavaszra várja az erről szóló kutatások eredményét.
A gyógyszercég október 25-én fordult az EMA-hoz, hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszer bevezetéséhez.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet