Ismerős az az izgatottság, amikor elindul a kedvenc számod a lejátszási listádon? A mozdulat, ahogy azonnal feltekered a hangerőt? Ismerős az a bizonyos akkord, ami testen kívüli élményt nyújt? A szíved hevesen ver, pupilláid kitágulnak, lever a víz és a hideg hullámokban fut végig a gerincoszlopodon. Mi húzódik a zene okozta libabőr hátterében?

A zene biológiája

Amikor egy dal elér bizonyos akkordokhoz, aktiválódik a kisagy, ami testünk mozgását kontrollálja. Szívünk a torkunkben lüktet, vér áramlik a lábunkba. Kiráz a hideg. Az emberek mintegy fele éli át ezt a libabőrős élményt élete során. A zene arra készteti az agyat, hogy dopaminnal árassza el az előagy függőségért és motivációért felelős részét. Ez azt jelenti, hogy a különleges dallamok éppen úgy stimulálja agyunkat, mint a szex, a szerencsejáték és a csokis süti.
A furcsa az, hogy ezek a boldogsághormon-löketek néhány másodperccel a dal különleges része előtt jelentkeznek. Ennek pedig evolúciós okai vannak: az agy nagyon jó hallgatóság – mindig megjósolja, hogy mi fog történni. A zene azonban gyakran becsapja az agyat, sokszor kiszámíthatatlan. Ezzel folyamatos dopamin hullámokat csalogat elő, szinten tartja a boldogsághormon termelődést. Amikor végre meghalljuk a várva várt akkordot, akkor jön a hidegrázás.

A libabőr általánosabb magyarázata az, hogy az érintettek hajlamosabbak érzelmeik mélyebb megélésére, mint azok, akik nem tapasztalják az euforikus élményt zenehallgatás közben. Matthew Sachs, a Harvard egykori hallgatója, kutatásában az agy különböző régiói közötti kommunikációt vizsgálta. Húsz alany agyát monitorozták, miközben kedvenc dalaikat hallgatták. Azok, akik érzelmi kötődést alakítottak ki a zenével, más agyi struktúrával rendelkeznek, mint a többiek, ezért képesek mélyebb érzelmi kötődésre.

Szomorban az öröm

Akinek volt már része zene okozta mámorban, most biztosan azokra a dalokra gondol, amik ezt előidézték. Nem meglepő, ha ezek inkább melankolikus dallamok. Jaak Panksepp, neurobiológus, tanulmányában arról ír, hogy a szomorúbb dalok gyakrabban okoznak libabőrt, mint az ütemesebb, ’boldog dalok’. A melankolikus hangzás ugyanazt a hidegrázós reakciót váltja ki belőlünk, amit őseink éreztek családjuk elhagyásakor – írja Panksepp. Elszorult torok, bánat, aggodalom. Ha egy mélabús balladát hallgatunk, ez az evolúciós válaszreakció üt be.
Igazán érdekes, hogy a borongós hangzás ellenére, a hidegrázós élmény nem szomorítja el az embert. Sőt! Az élmény kimondottan pozitív.
Mint kiderült, a szomorú zene valójában biztató érzéseket generál. A művészeteken keresztül megtapasztalt bánatot sokkal kellemesebbnek éljük meg, mint egy rossz napot az irodában vagy egy egyest az egyetemen.

Mozart zenéje segíthet az epilepszia kezelésében

Mozart 32 százalékkal csökkentette az epileptiform kisüléseket, miközben Haydn szimfóniája 45 százalékkal növelte.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk
A komor zenére való pozitív reakció abból is eredhet, hogy az amygdala – az agy érzelmi reakciókért felelős része – egészen különösen reagál a melankolikus zenére. A borús hangzás aktiválja a félelemközpontot, ami figyelmeztet minket a veszélyre. Miután az agyunk hihetetlenül gyorsan feldolgozza a szituációt és észleli, hogy nincs valós kockázat, a válaszreakció pozitív lesz. A félelem elmúlik, a libabőr megmarad.

Nem, nem az -M betű a lényeg

A libabőrös mámor nem szorítkozik egyetlen zeneszerzőre vagy előadóra: teljesen mindegy, hogy Madonnától, Michael Jacksontól vagy Mozarttól megy fel a pulzusunk. Kirázhat a hideg Muse, Metallica vagy a Mumford & Sons Below My Feet című számának utolsó másfél perce közben – csakhogy az M betűs előadóknál maradjunk. Nem számít, hogy heavy metalt, tangót vagy techno zenét hallgatunk.
Nem a stílus, hanem a zene szerkezete a fontos. A libabőr leggyakrabban akkor várható, ha valami váratlan történik: bejön egy új hangszer, hirtelen elhalkul vagy felhangosodik a zene, változik a hangnem. Minden a meglepetés erején múlik.
A legintenzívebb libabőrös élményeket mégis akkor éljük meg, amikor tudjuk, mire számítsunk.
Ha a zenét illető várakozásaink beteljesülnek, az agy jutalomkörének egy része (nucleus accumbens) aktiválódik, ez pedig a dopamin-hullámos játékhoz köthető vissza. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a zenészek 90%-a gyakran tapasztal ilyen mámoros élményeket. Ha tudjuk, hogy mire számítsunk az fokozza a libabőr érzést, sokkal intenzívebb hidegrázásokat eredményezve. És végtére is mindegy, hogy miért és hogyan, de a libabőr a lényeg!

Cikkünk a Mental Floss írására nagyban támaszkodott.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet