Eddig több mint ötmillió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra – tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán az MTI-t.

Öt hónapja érkeznek hazánkba a Pfizer vakcinái

A közlemény szerint a héten megérkezett a 26. – több mint 375 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó – Pfizer-szállítmány Magyarországra.

Azt írták: a Pfizer több mint öt hónapja heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a vakcinát. A cég az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint 1,5 millió adag oltóanyagot, a második negyedévtől pedig jelentősen növelte a dózisok számát – tették hozzá.

A Pfizer hatékony a mutánsok ellen is

A két vállalat az előrejelzések szerint idén több mint 2,5 milliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte – olvasható a közleményben.

Az oltás segíthet a long covid betegség tüneteinek megszüntetésében, enyhítésében is. A Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca oltóanyaga hatékony a jelenleg ismert legfertőzőképesebb mutánsok, az alfa és a delta variáns ellen is. Kutatók azt is megállapították, hogy a késleltetve beadott Pfizer-vakcinák erősebb ellenanyagtermelést váltanak ki, míg csupán kevés esetben okoznak allergiás reakciót.

A vakcina hatásmechanizmusának kifejlesztésében kulcsszerepet játszó kutató, Karikó Katalin májusban Szeged díszpolgára lett.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet