A SpaceX vállalat Falcon 9 névre hallgató hordozórakétája eredetileg 2015-ben indult Floridából és azóta "kaotikus" pályát követ. Most, közel hét az űrben töltött év után, a szakértők szerint ütközési pályára állt a Holddal.

Millió mérföldes küldetés

A hordozórakétát eredetileg 2015 februárjában indították Floridából egy bolygóközi küldetés részeként, amelynek célja egy űridőjárási műhold millió mérföldes útra küldése volt – írta meg a Guardian.

A lap szerint a rakéta a küldetés első szakaszát rendben be is fejezete és útnak indította a klímafigyelő műholdat az úgynevezett Lagrange-pont felé – amely a Holdnál négyszer messzebb, a Naphoz közvetlenül közelítő, gravitációsan semleges pozíció – viszont a rakéta második fokozata elromlott.

Közel és mégis távol

Ekkor már elég magasan volt ahhoz, hogy ne legyen elég üzemanyaga a Föld légkörébe való visszatéréshez, de nem volt elég energiája ahhoz sem, hogy a Föld-Hold rendszer gravitációjából kilépjen. “Így 2015 februárja óta egy kissé kaotikus pályát követett” – összegezte Eric Berger meteorológus.

Űrkutatók úgy vélik, hogy a rakéta – ami már nem több, mint egy közel négy tonnás “űrszemét” adag – heteken belül mintegy 2,58 km/s sebességgel keresztezni fogja a Holdat. Bill Gray, aki földközeli objektumok, aszteroidák, kisbolygók és üstökösök követésére szolgáló szoftvert ír, azt mondta, hogy a Falcon 9 felső fokozata nagy valószínűséggel március 4-én fog becsapódni a Hold túlsó oldalába, az Egyenlítő közelében.

Ezt megerősítette Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa is és azt írta, hogy a becsapódás meg fog történni, de ez valójában “nem nagy dolog”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet