A koronavírus eredetét kutató kínai szakértői csoport március 31-én Pekingben tartott sajtótájékoztatót. Közleményükben kijelentették, a járvány kezdeti szakaszával kapcsolatos adatokat ugyanúgy elérhetővé tették a vizsgálat során a WHO nemzetközi szakértői csapata számára, mint a velük együtt dolgozó kínai kutatók számára.

A koronavírus eredete ködösítve

Liang Wannian, a kínai és nemzetközi kutatócsoport közös projektjének egyik tagja ezzel azokra a nemzetközi vádakra reagált, melyek szerint a vírus eredetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport nem jutott hozzá a szükséges adatokhoz.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden további vizsgálatot sürgetett, és bírálta Pekinget, amiért a január 14. és február 9. között a közép-kínai Vuhanban a vírus eredetét tanulmányozó nemzetközi kutatók számára nem biztosított megfelelő hozzáférést az elsődleges adatokhoz.

Koronavirus Eredete Who Kina Kutatocsoport
A Koronavírus Eredete Után Kutatók Szakértői Csoportja / Fotó: Ecohealth Alliance

Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetségese pedig közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a kedden ismertetett WHO-jelentés kapcsán, teljes hozzáférést követelve Kínától az adatokhoz.

A koronavírus Kínán kívülről is származhatott

A vizsgálat során a kutatóknak hatalmas mennyiségű adatot kellett elemezniük. A kínai szakértő Wanniang hangsúlyozta, hogy minden adatbázist és dokumentumot közösen használtak a külföldi kollégáikkal, mindenki láthatott mindent. Egyes dokumentumokról fényképet készíteni, vagy azokat a szakértőknek magukkal vinni azonban, bizonyos esetekben illegálisnak számít Kínában.

Az adatok olykor a páciensek magánéletéhez kapcsolódnak, és csak a hozzájárulásukkal megoszthatóak

– magyarázta a szakértő.

Azokkal a kifogásokkal kapcsolatban, hogy a jelentést késleltették volna, Wanniang elmondta: a jelentés egyszerre készült el angol és kínai nyelven, a közzététel előtt pedig gondoskodniuk kellett arról, hogy a fordításban sehol ne forduljon elő hiba. Kína állítja, támogatja, hogy a WHO további vizsgálatokat végezzen a koronavírus eredetének feltárására.

Kapcsolódó cikk

Fong Zi-Csien, a kínai járványügyi központ vezető-helyettese szerint a globális együttműködés kialakítása érdekében más országokban is kellene vizsgálatokat folytatni.

Kína számos alkalommal vetette már fel azt az elméletet, miszerint a legelőször Vuhanban járványt okozó koronavírus Kínán kívülről is származhatott.

Ezt az elképzelést egyes kínai szakértők a külföldről importált, mélyhűtött élelmiszerek csomagolásán behurcolt vírusokkal támasztják alá, ami több alkalommal okozott kisebb járványkitöréseket Kínában az első hullám megfékezését követően. A WHO-jelentésben ezt az elméletet lehetségesnek, ám valószínűtlennek értékelték.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet