Bár a legtöbben megértjük, hogy a Föld gömbalakú, a fánkföld-elmélet az a meggyőződés, hogy bolygónk gyűrűalakú, vagy tudományos kifejezéssel tóruszalakú, és az összeesküvés-elmélet egyre népszerűbb a laposföldhívők körében.

Édesszájúak előnyben

Az elméletet először a Flat Earther elméleti fórumán alkotta meg Dr. Rosenpenis laposföldi 2008-ban viccből, de valahogy mégis kinőtte magát az ötlet – számolt be róla a Daily Star.

“Fejlett, méretezett asztrofizikai, professzionális akadémiai szoftvert használtam, hogy modellt készítsek a geofánkról, a legízletesebb égitestről, a cukormázas Föld bolygónkról” – írta Dr. Rosenpenis a bejegyzésében.

Annak ellenére, hogy a Flat Earther posztja egyértelműen vicc, az ötletnek valahogy mára megnőtt a lába, egyesek komolyan vették, azt állítva, hogy a fény hajlítása miatt nem látjuk a lyukat a közepén. Ugyanezen a fórumon, egy Laposföld-lakó, Varaug azt tette közzé 2012-ben, hogy “Van egy elméletem, amely szerint a Föld valójában tóruszalakú (fánkalakú). A fény azonban ívelt, követi a görbületet, így láthatatlanná téve a lyukat.”

Kapcsolódó cikk

Annak magyarázataként, hogy miért nem esett még soha senki a Föld “lyukába”, Varaug arra kéri a fórum többi tagját, hogy a Földet “lekvárfánknak” gondolják, a gravitáció pedig a lekvár felé hat. Varaug azt is állítja, hogy a nappal és az éjszaka még mindig előfordul, mert a fánkalakú Föld 24 óránként forog, és a lyuk 90 fokos szöget zár be a Nappal.

A laposföldes azt is feltételezi, hogy a tórusz alakját a gravitáció alakította ki, amely sziklákat, port és űranyagdarabkákat húzott össze egy központi fókusz nélküli pályára, ami gyakorlatilag egy gyűrűalakú bolygót hozott létre, amely a semmi körül forog.

Természetesen baromság

A tudósok cáfolták az elméletet, és kifejtették, hogy a Nap nem tud úgy felkelni vagy lenyugodni, mint ha a Föld közepén tátongó lyuk lenne, és nem is élnénk meg nappal és éjszaka, mint jelenleg.

Dr. Anders Sandberg oxfordi professzor rámutat arra, hogy egy fánkalakú Földön a felhők akár háromszor is magasabbak lehetnek, erősebb szelek lökdöshetik őket, és hogy a lyuk közelében élő emberek „kettős évszakot” látnak majd, amikor beköszönt a nyár – vissza a télbe és fordítva.

Laposfold-Hivok-Foldgolyo-Tagadok-Osszeeskuves-Elmelet-Bolygo-Tudomany

Ez a konstans összeesküvés-elmélet gyártás, illetve a racionálisnak való ellentmondás több embernél is kicsapta már a biztosítékot. Mint beszámoltunk róla, egy skót férfi megelégelte a laposföld-hívők elméletét, és a szóban forgó konteó szerelmeseinek egyikét a világűrbe küldené. Adománygyűjtést is szervezett nekik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet