A tudósok megfejtették a telt Vénusz-szobrok titkát

Az amulettként is használt figurák alakját a klímaváltozás befolyásolta.

Többtízezer éves testképideálok

A duci Vénusz-szobrocskák a túlélés szimbólumai voltak, amelyek az őskorban ideális női alakot testesítették meg, írja a The Art Newspaper az Obesity (Túlsúly) nevű lapban publikált kutatás alapján.

Venusz Szobrok Kutatas Scaled
Csehország, Olaszország, Oroszország és Franciaország területén talált szobrocskák / Fotó: Wikipedia

A túlsúlyos vagy várandós nőket ábrázoló kis szobrok az őskori Európában készültek a legutolsó jégkorszak idején, 38 és 14 ezer évvel ezelőtt. A világ legkorábbi műalkotásainak számító Vénusz-alakok általában elfértek egy tenyérben. Néhányat közülük valószínűleg amulettként viseltek. A tudósok sokáig próbálták megfejteni a szobrok jelentését. Úgy vélték, hogy termékenységszobrok, a szépségideál megtestesítője vagy istennők szobrai lehetnek, de erre eddig nem szolgált meggyőző bizonyíték.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Most a Colorado Egyetem és a Sharjah-i Amerikai Egyetem kutatói azt állítják, hogy a szobrokat a klímaváltozás miatt hidegre forduló időjárás és környezeti változások függvényében kell értelmezni, amely súlyosan érintette az akkor halászó-vadászó és gyűjtögető életmódot folytató őslakosokat.

A fagyos hőmérséklet, az egyre növekvő jégpáncél miatt beszűkült az életterük, egyre kevesebb zsákmányt tudtak ejteni, ez pedig éhínséghez vezetett. A tudósok úgy vélik, hogy a törzsek túlélésének esélyét szolgálták a szobrok. A terhes anyáknál különösen fontos volt, hogy a túlsúly segítsen a táplálékban szűk időszakok átvészelésében. 

Generációról generációra

A tudósok lemérték a szobrok derék-csípő és csípő-váll arányait, és azt vették észre, hogy az egykori jégmezők környékén keletkezett Vénuszok teltebbek voltak a délebbre megtalált figuráknál. A jégtömbök visszahúzódása idején készült szobrok is karcsúbbak voltak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ebből arra következtettek, hogy a figurák a fiatal nők ideális testalkatát ábrázolták, és anyáról lányára öröklődtek. Továbbá varázserőt is tulajdoníthattak a szobroknak. Segíthettek a nőknek a súlygyarapodásban, hogy már egészen a fogantatás pillanatától jól táplált anya egészséges újszülöttet hozzon a világra, akit bőségesen képes táplálni. 

A tudósok nemrég az őskori törzsek barlangrajzaival kapcsolatosan is új felfedezést tettek

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk