Az egészségünk, testi és lelki jólétünk alapja a jó emésztés, ebben pedig oroszlánrészt vállalnak a beleinkben élő mikroorganizmusok. Elengedhetetlen tehát, hogy a tudomány megfejtse, pontosan mi is a szerepük szervezetünkben.

Hasznos vírusok és baktériumok millióinak összhangja

Lehet, hogy sokaknak nem esik jól belegondolni, hogy a bélrendszerünkben milliárdnyi apró baktérium és vírus nyüzsög. Megosztjuk velük minden falatunkat, hiszen többségük kifejezetten jó hatással van szervezetünkre és nagyon hasznos munkát végez. Nemrég fedezték fel azt is, hogy nagyrészt tőlük függ testi-lelki közérzetünk, írja az IFL Science

140 ezer virus belflora tanulmany
/ Fotó: Anatomy Image / Shutterstock.com

Most a tudósok újabb felfedezést tettek: rájöttek, hogy még sokkal nagyobb élet zajlik beleinkben, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A Cell (Sejt) című szaklapban jelent meg az a publikáció, amely arról számol be, hogy 140 ezer új vírusfajt fedeztek fel az emberi bélrendszerben. Ezeknek felét korábban nem is látták a kutatók. A szerzők azt remélik, hogy a rengeteg új lény rendszerezésével még alaposabban megérthetjük, hogyan is működik az emésztőrendszerünk, és a mikroorganizmusok hogyan befolyásolják egészségünket.

Ne felejtsük el, hogy nem minden vírus káros, hanem vannak, amelyek a bélrendszerünk szerves részét képezik. Kutatásunk során a legtöbb bélrendszeri vírusban DNS-t találtunk, ami jelentős különbség a betegségeket okozó RNS-sel rendelkező vírusokkal szemben, mint a példásul a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vagy a Zika. Az általunk vizsgált minták egészséges emberektől származtak. Elképesztő, hogy mennyiféle élőlény alkotja az ember bélflóráját, és elképesztő azt felfedezni, hogy mi közük is van pontosan a gazdatest egészségéhez

– jelentette ki Dr. Alexandre Alemeida, az Európai Bioinformatikai Intézet munkatársa.

Bár a pandémia miatt a vírusok még azt a minimális jó hírnevüket is elvesztették, ami a korábbi járványok és betegségek után megmaradt, de semmi ok az aggodalomra.

Aranybánya, amit még alig ismerünk

A bélflóra vírusai közül több a bakteriofág típusba tartozik. Ezek az emberre teljesen ártalmatlanok, ők a baktériumokra vadásznak: megfertőzik őket és elszaporodnak bennük. A bakteriofágok szabályozzák a belekben a baktériumok számát. Ha a fágok mennyisége valamiért eltér a kívánatostól, az azt jelenti, hogy az emésztésünk sem lesz rendben.

Az új vírusok közül a legnépesebb számú csoport a gubafágoké. Kinézetre megtévesztésig hasonlítanak a bélrendszer legfontosabb fágjaira, a crAssfágokra. A pontos szerepüket még fel kell tárnia a tudománynak.

Az emberi bélflóra már jó ideje a laikusok és a kutatók érdeklődésének középpontjában áll. Elég csupán Giulia Enders néhány évvel ezelőtt megjelent, kiváló stílusban megírt ismeretterjesztő sikerkönyvére, a Bélügyekre, vagy az olyan erjesztett ételek reneszánszára gondolni, mint a kimchi. Rengeteg kutatás foglalkozik a bélflóra egyensúlyának felborulása és depresszió vagy a rák kialakulása közötti kapcsolattal.

The surprisingly charming science of your gut | Giulia Enders

Ever wonder how we poop? Learn about the gut -- the system where digestion (and a whole lot more) happens -- as doctor and author Giulia Enders takes us insi...

Az egészséges bélbaktériumsereg egyrészt megvédi a gazdatestet a bélrendszerbe került kórokozóktól, másrészt nagyon fontos szerepet játszik az emésztési folyamatokban és az immunrendszer megfelelő működésében. A jelenleg folyó kutatások közül sok a mikrobiom tulajdonságait vizsgálja, amelybe beletartozik a fertőző és nem fertőző betegségek mögött álló folyamatokban játszott szerepük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet