Elon Musk néhanapján elejt egy-egy elméletet azzal kapcsolatban, hogy a valóságunknak hitt környezetünk csak egy szimuláció és igazából a Mátrix nem is fikció.

Egy videójáték születésnapja alkalmából vetette fel Elon Musk újból az elméletet

Elon Musk korábban azt nyilatkozta, hogy „milliárd az egyhez” annak az esélye, hogy szimulációban élünk, erre pedig egy Twitter-hozzászólásban erősített rá a napokban.

Kapcsolódó cikk

A World of Enginieering novermber 29-én osztott meg egy bejegyzést, amiben a Pong nevezetű játék megjelenésének 49. évfordulójára emlékeznek.

49 évvel később a játékok fotorealisztikus 3D-s vilgok. Mit árul el ez a világunkról?

– kommentelte Musk.

Ehhez érkezett egy válasz a World of Enginieering-től, amiben az állt, hogy a „szimuláció a válasz”.

Más tudósok is értekeztek már a témában

A multimilliárdos mérnök 2016-ban hivatkozott egy filozófus, Nick Bostrom elméletére, miszerint ha akár egyetlen civilizáció is képes szimulálni a számítási teljesítményű tudatos lényeket, akkor több milliárd rendkívül részletes civilizáció szimulálható elődeihez hasonló módon.

Elképzelhető, hogy a hozzánk hasonló elmék túlnyomó többsége nem az eredeti fajhoz tartozik, hanem olyan emberekhez, akiket egy eredeti faj fejlett leszármazottai szimuláltak

– magyarázza 2003-as Egy számítógépes szimulációban élsz? című értekezésében a filozófus.

Musk a Recode Code konferencián beszélt az elméletről. Az mondta, hogy „ha feltételezzük a javulás bármilyen mértékét, akkor a játékok megkülönböztethetetlenek lesznek a valóságtól. Még ha ez a fejlődési ütem ezerrel csökken is a jelenlegihez képest, képzeljük el, hogy mi lesz 10 000 év múlva, ami evolúciós léptékben semmi.”

Talán mindannyian csak hiperrealisztikus karakterek vagyunk a legújabb videojáték-szimulációban? Őszintén, ez nem tűnik olyan valószínűtlennek

– vetette fel Musk.

Abraham ’Avi’ Loeb elméleti fizikus elmélete szerint az univerzumunkat szándékosan egy fejlettebb életforma hozta létre. Felvetette, hogy az idegenek létrehozhattak egy „babauniverzumot” „kvantum-alagúttal” – talán ezzel indokolva, hogy az univerzumunk miért lapos geometriával és nulla nettó energiával rendelkezik.

A tudósok jó úton haladnak egy saját „baba-univerzum” létrehozása felé (más néven saját mini szimulációik).

„Közeledünk ahhoz, hogy szintetikus életet termeljünk laboratóriumainkban. Ha megértjük, hogyan lehet egyesíteni a kvantummechanikát és a gravitációt, talán tudni fogjuk, hogyan készítsünk egy baba-univerzumot a laboratóriumban” – fejtette ki Loeb a Dazed magazinnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet