A fekete – minden formában és tónusában – visszatért a divatba.

2020 szimbolikus színe

2019 elején, amikor a tervezők elkezdtek a 2020-as őszi-téli kollekciójukról gondolkodni, még csupán elegáns és célszerű megoldásnak tűnt az egyszerűsítés és a túlfogyasztás visszafogásának jegyében. Aligha gondolták volna, hogy a világjárvány és a gazdasági válság évében a fekete színnél keresve sem lehetett volna célszerűbb és a korhangulatot találóbban megtestesítő trendet találni. 

Fekete Szettek Divat
Louis Vuitton / Fotó: David Sims

Ahány divatház, annyi fekete – legalábbis felfogásban. A Vogue  azt tárta fel, hogy az egyes divattervezők hogyan viszonyulnak a fekete színhez. 

A fekete népszerűségének növekedését a divatban gazdasági visszaeséseknél, politikai, társadalmi zavargások esetén figyelhetjük meg, mint a lázadás és a szigorítások megtestesítője. De követi a kulturális és a művészetekben kialakuló trendeket is. A fekete a modernizmus, a minimalizmus, az absztrakció kifejeződése is egyben, és előretörését a szubkulturális irányzatok – a punk, a grunge vagy a hétköznapi divat – is elősegítik

– mondta Andrew Bolton, a New York-i Metropolitan Múzeum divatintézetének kurátora. A múzeum idei kiállítása (Az időről: Meddig tart a divat?) az 1870-es évekkel kezdődően a fekete és fehér öltözeteket állítja szembe egymással. A korabeli gyászruhák miatt terjedt el a fekete szín gyakoribb használata a hétköznapi öltözködésben is. A modern divattervezők erőteljessége és drámai hatása miatt alkalmazzák olyan szívesen. 

Valentino | Fall Winter 2020/2021 | Full Show

Valentino Garavani | Fall Winter 2020/2021 by Pierpaolo Piccioli | Full Fashion Show in High Definition. (Widescreen - Exclusive Video - PFW/Paris Fashion We...

A Valentino divatbemutatóját egy teljesen fekete szett nyitotta, amely egy kasmír kabátból, magasnyakú pulóverből és vastagtalpú csizmából állt. Ezután sorra vonultak ki a tetőtől-talpig egyszínű feketébe öltöztetett modellek, amelyeket Marlene Dumas fekete tintával készült portréi ihlettek. 

Kevesebb klasszikus létezik a kis fekete ruhánál és rövid kabátnál, amelyet Coco Chanel egész pályafutása során tökéletesített. 

„A nők eszében mindenféle szín jár, csak a színek hiányára nem gondolnak. Mindig is azt mondtam, hogy a feketében minden szín benne van. Még a fehér is. Szépsége tökéletes” – vallotta Chanel.  

Az Úr legsötétebb anyaga

A túlzásoktól sem mentes 1980-as években, az MTV zenecsatorna vibráló neonszínei között a fekete az életstílus kifejezőjévé, státuszszimbólummá vált, amelyet a tervezők és a kreatívok előszeretettel kezdtek használni. A Yohji fekete kabátjai és garbói a zenészek és rendezők egyenruhájává vált, a testhezálló Alaïa-miniruhákat Robert Palmer videóklipje tette halhatatlanná.

„Fekete és fekete között van különbség, hiszen annyiféle szándékunk lehet, amikor feketét használunk. A ’70-es években Sonia Rykiel filozófiáját követtem, miszerint „a fekete szép”. A ’80-as években Rei Kawakubo látásmódját tettem magamévá. Most pedig Azzedine Alaïa gondolatait vallom: „Azért szeretem a feketét, mert vidám szín.” A fekete tiszta és erős. Meghatározza a formákat. Időben és térben megnyitja az elmét. Ráadásul, mivel az összes színek keveréke, mindenhez megy” – mondta Carla Sozzani, a milánói híres 10 Corso Como divat- és művészeti galéria alapítója. 

Robert Palmer - Addicted To Love (Official Music Video)

REMASTERED IN HD! Music video by Robert Palmer performing Addicted To Love. (C) 1985 The Island Def Jam Music Group #RobertPalmer #AddictedToLove #Remastered

A ’90-es években Helmut Lang a fekete 12 különböző árnyalatában tervezett farmereket. Sozzanihoz hasonlóan úgy véli, hogy azért örök szín a divatban, mert rengetegféle jelentéssel ruházható fel. 

A 19. század és a vegyipari festékek elterjedése előtt nagyon sokba került a fekete ruhafesték. Az igazán sötét színű ruha, főleg a fekete selyemruhák igazi luxusnak számítottak. Sandro Botticelli Fiatal férfi köralakú szentképpel című festményének modellje is fekete ruhát visel, amelyből az ismeretlen ifjú előkelő társadalmi státuszára következtettek a szakértők. Nyugaton a fekete azért válhatott a gyász színévé, mert alázatot és higgadtságot sugall. 

Kapcsolódó cikk

A legsötétebb szintetikus fekete színt 2014-ben állították elő Vantablack néven. Eredetileg az űrkutatás számára fejlesztette ki a Surrey NanoSystems, amely úgy jellemzi, mint „a fekete lyukhoz leginkább hasonló, amit ember valaha láthat”.  A művészvilágban elképesztő vitát váltott ki, amikor a Turner-díjas szobrász, Anish Kapoor exkluzív szerződést írt alá a művészeti és formatervezési célú felhasználásáról. Azóta jópár hasonló termék megjelent a piacon, de a Vantablack-nél eddig nem sikerült jobb terméket létrehozni. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet