Havazás Görögországban és fagy az Egyesült Államok déli államaiban: a tudósok szerint nem a globális felmelegedés ellenére, hanem pontosan miatta tapasztalható jelenségek.

Emberemlékezet óta nem volt még ilyen hideg időjárás Texasban

Ha a klímaváltozásról beszélünk, akkor általában a perzselő hőség jut eszünkbe. Egészen paradoxnak tűnhet a havazás Görögországban és a Texast megbénító hóvihart a globális felmelegedéssel összekötni. Pedig a tudósok szerint bizonyíthatóan az Arktisz gyors felmelegedése miatt nyomul a fagyos levegő délebbre, egészen az amerikai-mexikói határig, írja a The Guardian.

Texas Hideg Eszaki Sarkkor
Önkormányzati Dolgozó Richardson Városában Texas Államban / Fotó: Lm Otero/Ap

A héten betört a tél az USA középső részén elhelyezkedő Oklahoma, Arkansas és Texas államokba is: jónéhányan meghaltak, az utak járhatatlanokká váltak és 5 millió ember maradt áram nélkül.

„Történelmi a mostani texasi időjárás. Nem legyinthetünk rá, mintha természetes lenne. Nem a globális felmelegedés ellenére fagy, hanem részben éppen amiatt” – mondta Judah Cohen, a Légköri és Környezeti Kutatóintézet időjárás-előrejelzési igazgatója. 

Cohen tavaly részt vett egy tanulmány elkészítésében, amelyben azt figyelték meg, hogy 2008-2018 között jelentősen megnőtt Amerika észak-keleti részén a hóviharok száma. Mindez a tudósok szerint azért történt, mert az Északi-sarkkör területe a globális átlagnál kétszer olyan gyorsan melegszik, és ez felborítja a régóta fennálló éghajlati viszonyokat.

Kapcsolódó cikk

A hideg levegő normál esetben az Északi-sarkkör alacsony légnyomású területén az úgynevezett poláris örvényben koncentrálódik, és a sztratoszféra magasságában kering. Ezt az egyensúlyi állapotot megzavarhatják a Föld körüli, a poláris örvénynél alacsonyabb régiókban, a futóáramlatban található erős szelek. Az Északi-sarkkör felmelegedése ilyen zavaró tényező lehet, ami befolyással van a légköri folyókra.

„A légköri folyókból felszabaduló energia nekiütközik a poláris örvénynek, ami azonnal kimozdul a helyéről, és elkezd mindenfelé ingadozni. A hideg levegő meg megy a poláris örvénnyel” – magyarázta Cohen.

Havazás Görögországban és szélsőségesen meleg hőmérsékletek

Ennek a jelenségnek köszönhető a januári nagymértékű európai lehűlés és hatalmas hómennyiség általában, a havazás Görögországban, és most az enyhébb telekhez szokott területeken mért rekordhidegek Amerikában.  

Kapcsolódó cikk

„A mostani téli helyzet kiválóan illusztrálja a kutatások eredményét, ami szerint az Arktiszon történtek miatt alakulnak ki ilyen szélsőséges időjárási viszonyok a mérsékelt övezetben. A poláris örvény megnyúlhat, különböző formákat vehet fel, sőt, még ketté is válhat. Idén nagyon sok zavaró tényezőt figyelhettünk meg” 

– jelentette ki Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ vezető kutatója, a téma szakértője.

Abban még nem született megegyezés a tudósok között, hogy az Északi-sarkkör felmelegedése és a déli területeken tomboló hideg idő kölcsönhatása mit okozhat. A globális felmelegedés melegebb teleket hoz, és a kiugróan hideg hőmérsékleti értékeket a melegrekordok bőven meghaladják, de a klímahelyzet bonyolult összefüggései további vizsgálatot igényelnek. Abban viszont Francis egészen biztos, hogy az idei telet még sokáig fogják tanulmányozni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet