Tapintással is érezni lehet azt az izomréteget, amelyet most találtak meg a tudósok. Teljesen különbözik az eddig ismertektől.

Újabb magyar érintettség a felfedezések terén

A svájci Bázeli Egyetem kutatói lettek figyelmesek az alsó állkapocsban rejlő új izomrétegre. Ez a réteg az állkapcsunk hátsó részén helyezkedik el. Eddig abban a hitben éltek, hogy a rágóizomnak van egy felszíni és egy mély része. Most azonban egy mélyebb réteget találtak, amelynek fontos szerepe van abban, hogy segítsen a rágásban – írja a Bors.hu.

Dr. Mezey Szilvia, a Bázeli Egyetem Biomedicinális Tanszékének munkatársa abban a kutatócsoportban dolgozik, amely az új felfedezéssel foglalkozik.

A rágóizomnak ez a mélyen fekvő szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől, mind lefolyása, mind funkciója tekintetében. Az izomrostok elrendeződése arra utal, hogy ez a réteg részt vesz az alsó állkapocs stabilizálásában. Úgy tűnik továbbá, hogy ez a rágóizom egyetlen olyan része, amely képes az alsó állkapcsot hátrafelé, azaz a fül felé húzni

– mondta a tudós.
Mezey és csapata a kutatómunkát 12 emberi fej felboncolásával kezdte, miután a laboratóriumnak adományozták őket.

A tudósok is megoszlanak

“Ezen a ponton a halántékizom rögzülése a koronacsont-nyúlványon is jól láthatóvá vált, ami kijelölte a megfelelő mélységet a rágóizom harmadik, legmélyebb rétege helyének meghatározásához” – olvasható az Annals of Anatomy című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Voltak tudósok, akik korábbi tanulmányok során már felvetették egy harmadik izom lehetőségét a rágóizom hátsó részén. Azonban mégis két rétegre osztották a területet, mert nem tudtak megegyezni egy mindenki által elfogadott sztenderdben.

Kapcsolódó cikk

“Az ellentmondásos leírások miatt szerettük volna újra, átfogóan megvizsgálni a rágóizom szerkezetét” – nyilatkozta Jens Christoph Türp, a Bázeli Egyetem Fogorvosi Központjának professzora.

Egy tanulmány szerint a verekedések miatt erősödött meg a mai emberek állkapcsa. A kutatók szerint az ősembereknél alkalmazott erőszak az egész emberi fejlődést befolyásolta.

Az állkapocs volt az egyik leggyakrabban eltörő csont. Négymillió éve ez halálos sérülésnek számított, mert akinek eltört ez a csont, az nem tudott rágni – magyarázta David Carrier, a kutatást vezető professzor.

Mint beszámoltunk róla korábban, magyar tudósok értek el jelentős áttörést az agykutatás területén is. A teljes cikkhez kattintsanak ide.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet