Végre egy jó hír: elkészült a világ első méhtérképe

A méhek kulcsszerepet játszanak az ökoszisztéma fenntartásában és a növénytermesztésben, azaz a Föld lakosságának táplálásában.

Rengeteg méhfaj létezik

Azt már tudjuk, hogy a világ legsúlyosabb problémái a klímaváltozással függenek össze. Nemrég az orvosok hívták fel a figyelmet arra, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárás hatásai a kórházakban is éreztetni fogják hatásukat. A méhek az ökoszisztémában játszott kitüntetett szerepéről is hallottunk, de most a tudósok még jobban megismerhetik ezeket a hasznos rovarokat.

Vilag Meh Terkep
A méhfajok száma és elterjedése / Fotó: Current Biology

Több mint 20 ezer méhfajt ismerünk, ami több, mint az összes madár- és emlősfaj összesen. Ennyi fajt még a méhekkel foglalkozó rovarszakértők sem tudnak elhelyezni a világtérképen, írja a Big Think. Ezért is olyan jelentős az az átfogó térkép, amelyet egy kínai, amerikai és szingapúri kutatókból álló csapat készített el több mint 5,8 millió, az egyes méhfajok előfordulási helyét jelölő adatból. Az így kirajzolódó kép nem csak a laikusoknak szolgál számos tanulsággal, hanem a szakértőket is jócskán meglepte.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az egyik legérdekesebb információ, hogy a legtöbb méhfaj az Egyesült Államok területén él. Az északi félteke száraz és mérsékelt klímája sokkal több fajt vonz, mint az Egyenlítőtől délre található területek és a trópusok. Ez a jelenség ellentmond annak a biológiai jelenségnek, hogy az Egyenlítőhöz közeledve nő a faj ok sokszínűsége. A méhek ez alól kivételek, és egy ábrán megjelenítve nem haranggörbeként lehetne ábrázolni a fajok sokaságát az egyenlítőtől való távolság alapján, hanem inkább a „kétpúpú teve modell” írná le előfordulásukat.

Mindez azért alakult így, mert a mérsékelt övi növényzetből több tápanyagot tudnak nyerni a méhek, mint az esőerdőkben. Tehát távoli rokonaikkal, a hangyákkal ellentétben a méhek nem kedvelik a nyirkos klímát. A tudósok úgy vélik, hogy éppen ezért a környezet páratartalmának változása a jövőben kulcskérdés lehet a méhek előfordulásában. 

A méhek kulcsszereplők a mezőgazdaság és az ökoszisztéma fenntartásában

A méhek élőhelyeinek globális meghatározása eddig pontatlan, hiányos vagy nehezen értelmezhető volt. Ebből a térképből világosan látszik, hogy a méhfajok egyértelműen a száraz és mérsékelt övezetet részesítik előnyben. 

A térkép a tudósok számára kiváló kiindulási alapot nyújt, de ugyanúgy használható az állatvédelemben is. A méhek ugyanis nem csak mézet termelnek. Sok országban ők végzik el a növények beporzását.

Az elmúlt évtizedekben a méhpopulációk száma jelentősen csökkent. Amerikában a mézelő méhek száma 1948 és 2008 között 60%-kal esett vissza. Európában 12 vadméhfaj került veszélyeztetett státuszba.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez a tendencia nagyon rossz hír a mezőgazdaság számára. Globálisan évente 550 milliárd dollár értékű termény kerül veszélybe, ha nem történik meg a beporzás a szükséges mértékben a méhek számának csökkenése miatt. Ez pedig a teljes ökoszisztéma összeomlásához vezethet. 

Ha viszont jobban megismerjük a méheket, jobb eséllyel tudjuk megvédeni őket. A tanulmány segítségével megjósolható, hogyan reagálhatnak a méhfajok a klímaváltozásra – például, ha egyes területeken megnő a csapadék mennyisége. A méhfajok védelme különösen a fejlődő országokban sürgető, ahol számos haszonnövény termése kizárólag a méhek beporzásán múlik. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból