Tizennyolcadik alkalommal díjazzák a Gramofon – Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket. A Gramofon-díjra jelöltek listáján öt kategóriában húsz kiadó 46 anyaga szerepel, a díjátadó február 18-án lesz a Várkert Bazárban.

A Gramofon folyóirat 1996 óta működik. A negyedéves periodikában a tanulmányokon és interjúkon túl központi szerepet játszanak a lemezkritikák – közölte Retkes Attila zenetörténész, a lap alapító-főszerkesztője szerdán az MTI-vel.

Évente több mint 250 klasszikus, dzsessz, nép- és világzenei kiadvány (CD-k és DVD-k) bírálata jelenik meg a lapban, a lemezeket a Gramofon kritikusi köre a szöveges értékelés mellett egytől ötig terjedő skálán pontozza is.

A legjobbnak ítélt lemezek közül kerülnek ki a jelöltek, majd később a győztesek.

20171109Varjon Denes Varjon Denes Magyar Origo
Varjon Dénes Világszerte Elismert Klasszikus Zenei Előadó / Kép: Origo

Az előző évekhez hasonlóan idén is öt különböző kategóriában érkeztek jelölések: a magyar klasszikus zene, a külföldi klasszikus zene, a magyar jazz, a külföldi jazz és a DVD szekcióból egy-egy lemezt díjaznak.

Mark Padmore & Kristian Bezuidenhout – Franz Paul Lachner/ Das Fischermädchen

Composed by: Franz Paul Lachner Song: Das Fischermädchen opus 33, nr 10 tenor: Mark Padmore Erard: Kristian Bezuidenhout

A magyar klasszikus zenei lemezek jelöltjei között szerepel a világszerte egyre nagyobb hírnévnek örvendő Várjon Dénes (De le nuit) és Várdai István (Dancing Cello) is. A külföldi klasszikus zenében az énekesek viszik a prímet: Mark Padmore Winterriese-lemeze vagy a Julia Lezsnyeva és Franco Fagioli szólójával felvett Vivaldi Gloriája mellett a száz éve született Leonard Bernstein szimfóniáit tartalmazó lemez is versenyben van.

Szereted a dzsesszzenét? Akkor van egy jó hírünk! – Jön a Modern Art Orchestra új albuma

“A lemez érdekessége, hogy nagy részét mintegy tíz évvel ezelőtt rögzítettük. Néhány évvel ezelőtt újabb felvételekkel egészítettük ki az anyagot, így állt össze az album. Izgalmas volt visszahallgatni, mit is csináltunk tíz évvel ezelőtt és most újra meg kellett tanulnunk a sokrétű, nem egyszerű anyagot” – mondta Bacsó Kristóf, a MAO szaxofonosa, zeneszerzője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A magyar jazzlemezek között három Bartók-ihletésű album szerepel a jelöltek listáján: a Modern Art Orchestra, a Párniczky Quartet és a Sárik Péter Trio egyaránt foglalkoztak a magyar zeneszerző életművével.

A közlemény kiemeli, hogy a fiatalok közül 2018-ban Karosi Júlia, Barabás Lőrinc és Tálas Áron is új, kiváló minősítést nyert lemezzel jelentkezett.

Külföldi jazzben a listán található Brad Mehldau két lemeze, Kenny Barron, Charles Lloyd, valamint Chick Corea egy-egy albuma. A DVD-k között az operafelvételek mellett idén a jelöltek közé került Schönberg Gurre-dalainak színpadra alkalmazott változata is.

Gryllus Samu Papageno
Több Fiatal Zenész, Többek Között Gryllus Samu, Művére Szakcsi Lakatos Béla Improvizál/ Kép: Papageno

Ezúttal dzsessztémájú DVD szintén esélyes a díjra: a Chasing Trane című, John Coltrane életét bemutató dokumentumfilmet is kiválóra értékelték a Gramofon kritikusai.

A díjakat február 18-án hétfőn este a Várkert Bazárban, a Nemzeti Filharmonikusok Gin+Tonic bérletének első koncertjén adják át.

Ezen az esten fiatal magyar zeneszerzők (Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit) műveire Szakcsi Lakatos Béla improvizál. A Gramofon-díj jelöltjeinek teljes listája megtalálható a www.gramofon.hu oldalon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.