Azok után, hogy kitették Dull Szabolcsot az Index.hu-t működtető Index.hu Zrt. igazgatóságából, szerdán felmondtak Dullnak, így már nem tölti be a főszerkesztői pozíciót sem.

Az igazgatósági elnök szerint nincs veszélyben a függetlensége a lapnak

Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke a szerdai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.

Bodolai tájékoztatta munkatársait levélben az új fejleményekről, amelyben többek között úgy fogalmazott, hogy a lap politikai függetlensége nem volt és jelenleg sincs veszélyben. Úgy véli, „egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

Bodolai Laszlo Index Scaled
Bodolai László, A Nemzeti Választási Bizottságba (Nvb) A Lehet Mást A Politika (Lmp) Által Megbízott Tag Aláírja Az Esküokmányt Az Nvb-Be Delegált Tagok Eskütételén Az Országházban 2018. Május 14-Én / Fotó: Kovács Attila / Mti

„Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről” – indokolta döntését Bodolai.

A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.

Az Indamédia két tagja is távozott az igazgatóságból

Az Index.hu Zrt. igazgatóságából múlt héten távozott az Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András jogász-újságíró. A korábban szintén megüresedett vezérigazgatói posztra az igazgatóság elnöke, Bodolai a főszerkesztő távozásának bejelentése napján Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki. Szombathy, aki a Magyar Hírlap egykori főszerkesztője, lett az új vezérigazgató. Emellett Bodolai felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

Szankóczy András egyébként a Válasz Online munkatársa, a lap közleményt is kiadott erről, amelyben többek között azt írták, maguk is csak nemrég értesültek az „átigazolásról”. A Válasz Online jelezte: Sztankóczy döntését tiszteletben tartják, lépése azonban a lap életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja.

Kiszivárgott egy videófelvétel a távozásról

Dull Szabolcsot tavaly decemberben nevezték ki az Index főszerkesztőjének. Dull az Index.hu Zrt. igazgatóságának is tagja volt, de onnan pontosan egy hónapja, június 22-én kitették.

A 444 megszerzett egy videófelvételt Dull utolsó állománygyűléséről. A leköszönő főszerkesztő többek között elmondta, Bodolai, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnökével egy, a szerkesztőségen kívüli helyszínen találkozott Bodolai kérésére, akinek jelenlétében az ügyvédje is jelen volt. Dull elmondása szerint Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta őt, de felmondott Dullnak.

Dull Szabolcs Index Kirugtak
Dull Szabolcs Elhagyja Az Óbudai Szerkesztőséget Szerdán / Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Bodolai azzal indokolta a lépést, hogy a szerkesztőség függetlenségét jelző barométer átállítása, és az elmúlt néhány héten, a szerkesztőség által kiadott szolgálati közlemények rontják a cég megítélését és üzleti kilátásait. Amikor visszatért Dull az óbudai szerkesztőségbe, a munkatársak már olvasták a kiadó közleményét és a sajtóban megjelent cikkeket az ügyben.

Az állománygyűlésen Dull beszámolt a találkozó részleteiről, és elmondta: Bodolainál “volt egy másik papír is”, felajánlott neki egy rendkívül méltányos összeget a hallgatásáért cserébe, azaz ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól.

Ezt állítása szerint nem fogadta el (és a kiadó közleménye szerint is menesztették, nem történt megegyezés). Hozzátette: “Ne hallgassunk!” A távozó főszerkesztő maga is elérzékenyült.

“Az Index egy erős vár, szét akarják robbantani, ez már egészen biztos”

Dull az állománygyűlésen utalt rá, hogy már az elmúlt napokban nagy turbulencia volt a cég körül, amit házon belül többen is érzékeltek, részesei voltak. Hozzátette, ezúttal nem a tartalmaikat támadták, hanem a szervezetet, ami alatt nyilván a kiszervezési kísérletekre, és a pénzügyi nyomásgyakorlásra célzott.

Az Index szembemegy az Indamediával a véleményszabadságért

Magyarország legnagyobb blogtárhelye, a blog.hu teljesen eltűnt az Index i2 (második számú címlap) felületéről az Indamedia Zrt. döntése okán. A értesülései szerint nem szeretett volna látni a vezetőség közéleti és politikai tartalmú blogbejegyzéseket. A kormány az elmúlt években igyekezett számos sajtóterméket a maga oldalára állítani vagy megvásárolni, többek között a Médiatanács közreműködésével.

Dull arra is utalt, hogy titoktartási szerződést írattak vele alá azután, hogy kitették a kiadó igazgatóságából. Erre a lépésre azt követően került sor, hogy kiszivárgott: a cég szerződéseit kezelő háttércég, az Indamedia külsős szakértőket kért fel a szerkesztőség átszervezésére.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Én eddig tudtam ennek keresztbeállni. A történet folytatódik[/perfectpullquote]

– mondta Dull az állomásgyűlésen, akit letiltottak a szerkesztőségi levelezőlistáról a menesztése pillanatában.

2020_07_22_dull

Watch “2020_07_22_dull” on Streamable.

A lapon megjelent egy újabb szolgáltati közlemény, amelyben Dull szavait idézték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni[/perfectpullquote]

– áll a közleményben.

Bodolai máshogyan emlékszik a találkozóra

„Nem zsaroltam meg senkit” – mondta a Pesti Hírlapnak Bodolai László, aki azt is elmondta a lapnak, hogy az elmúlt hetek belső feszültségei miatt mostanra érlelődött meg benne a döntés Dull elbocsátásáról.

Bodolai Laszlo
Bodolai László / Fotó: Farkas Norbert

Bodolai állítása szerint felajánlottak neki a jogszabályok által rögzített módon a közös megegyezéssel történő felmondást. Ebben szerepelt titoktartási nyilatkozat Bodolai elmondása szerint, „de épp olyan, amilyet bármelyik cég használ.” Közös megegyezés esetén természetesen végkielégítés is jár a munkavállalónak. Dull az igazgatóság elnökének elmondása alapján egyórás gondolkodási időt kért, majd ezt követően jelezte, hogy nem akarja a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, a rendes felmondást fogadja el. Bodolai hozzátette: a közös megegyezéssel történő felmondásnál kizárólag az üzleti titkokra vonatkozott a titoktartási nyilatkozat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ugyanezt írta alá, amikor szerződést kötöttünk vele és a rendes felmondás esetében is ugyanez vonatkozik rá. Bárhogy is vált el az utunk, pontosan ugyanolyan titoktartási rendelkezések vonatkoznak Dull Szabolcsra[/perfectpullquote]

– mondta a Pesti Hírlapnak Bodolai. A jelenlegi feszült helyzetben Dull lépését nem úgy értékeli az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke, mint ami a lap működésének és stabilitásának előnyére válik.

A főszerkesztői pozíció betöltéséről elmondta: jelen pillanatban a főszerkesztő-helyettesek koordinálják a portál működését. Ez nem egyedi jelenség Bodolai szerint.

Az új vezérigazgató: Nem láttam rá a belső folyamatokra

A frissen kinevezett Szombathy Pál az ATV-nek adott interjút szerda este, aki azzal kezdte, hogy igazgatósági tagként nem annyira látott rá a belső folyamatokra, és a beszélgetés alatt újra és újra elmondta, hogy nem ismeri pontosan a helyzetet. Sőt, a jövőre sincsenek konkrét tervei, így azt sem tudja megmondani, lesznek-e megszorítások, kirúgások.

Szombathy Pal Index Digi Sport
Szombathy Pál, Az Index.hu Zrt. Újonnan Kinevezett Vezérigazgatója, A Digi Sport Reggeli Start Főszerkesztő-Műsorvezetője / Fotó: Digi Sport

Azt viszont ilyen kevés információval a birtokában is hangsúlyozta, hogy az Index szerkesztősége félreértette az elmúlt hetek történéseit. Szombathy úgy gondolja, az újságírók rosszul látják, nincs veszélyben a lap függetlensége csak azért, mert kirúgták az általuk támogatott főszerkesztőt. Sőt, mint mondta „elsősorban a szerkesztőségen múlik, hogy elveszik-e az Index.”

A főszerkesztő kirúgását lényegében úgy írta le, mint a Bodolai és Dull közti személyes konfliktust: „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó kommunikáció volt” köztük, ami miatt „patthelyzet állt elő, ők nem tudtak egymással dűlőre jutni.” Arra is utalt, hogy szerinte a főszerkesztő okolható azért, hogy nem tudta kezelni a befolyásolási kísérleteket.

Szombathy szerint Bodolai azt szeretné, hogy ez a lap megmaradjon olyannak, amilyen, és ő garantálja is ezt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amíg én vezérigazgató vagyok, nincs veszélyben az Index függetlensége[/perfectpullquote]

– jelentette ki. Szerinte az Index függetlensége akkor van veszélyben, ha elapadnak a bevételei.

És ki lesz az új főszerkesztő? Szombathy egyelőre nem tudja a választ erre, és azt sem tudja megmondani, hogy a szerkesztőség beleszólhat-e a megválasztásába. Szerinte ez amúgy nem szokás.

Menesztették az Index főszerkesztőjét

Az Egyenes Beszéd vendége Szombathy Pál vezérigazgató, Index.hu Zrt.

Szombathy ma találkozott a szerkesztőség vezetőségével, és elmondta nekik, hogy az indulatokat, sértettségeket fel kell tárni, beszélni kell egymással.

Több mint 40-en fontolgatják a felmondást

Az Index munkatársai szintén közleményt adtak ki, amelyben azt írták, elfogadhatalannak tartják a döntést, és “évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás.” Hozzátették: “Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.”

Index I2 Címlap Blog.hu Ziegler Gábor

Dullt valójában azért kellett meneszteni – írják a lap munkatársai –, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni[/perfectpullquote]

– olvasható a közleményben.

A Media1 információi szerint több mint 40, a szerkesztőségében dolgozó újságíró és szerkesztő is azt fontolgatja, hogy hamarosan beadja a felmondását a lapnál. A lap többekkel is beszélt, ez alapján meglehetősen nagynak tűnik a felháborodás a legújabb fejleménnyel összefüggésben. A Media1 podcast-vendége volt Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese, aki szerint ha bármilyen változás lenne Dull körül, az egészen biztosan felkorbácsolná az indulatokat a szerkesztőségben, mert az ő személye a „kulcs” abban, amit jónak gondolnak a lap jövője szempontjából.

Bár a stáb tagjai nincsenek könnyű helyzetben, hiszen mostanra alig maradtak szóba jöhető független médiumok a magyar médiapiacon, ahová átmehetnek, ráadásul az Index-stáb létszáma 100 fős, várhatóan többen mégis beadják a felmondásukat, sőt az sem kizárt, hogy akár tömegesen is sor kerül távozásokra.

A fenti, utolsó állomásgyűlésen készült videóban egyébként Dull azt tanácsolta a jelenlévőnek, hogy az előző főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő, Tóth-Szenesi Attilával (TSZA) beszéljenek, mielőtt döntést hoznak a jövőjükről. Dull szerint nem Bodolai önálló döntése az, hogy kirúgta őt, és úgy beszélt erről, mint ami a jelenlévők előtt is tényszerű állítás. Azt is mondta: mindenki felelőssége, hogy kiderüljön, mi történt az Indexben, és arra biztatta a jelenlévőket, éljenek a nyilvánosság erejével.

A történtekre több külföldi sajtó is felfigyelt, többek között a The Guardian és a Washington Post. A Momentum politikai párt pedig meghirdetett egy tüntetést. Mint írták Facebookon, Dull „kirúgása beütött egy újabb, hatalmas szeget a szabad sajtó, a szabad ország koporsójába.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.