Kanadában hatályba lépett a marihuána legalizálásáról szóló törvény

Mint megírtuk, Kanada Szenátusa még júniusban mérföldkőhöz érkezett: elfogadták a Kannabisz Törvénynek nevezett jogszabályt. Ez legalizálja a rekreációs célú marihuána használatot. A szenátusi döntést követő jogi procedúra lezárult, és hatályba lépett a törvény.

Justin Trudeau kormánya beváltotta a 2015-ös választási ígéretet. Ezzel szerdán Kanada lett az első iparosodott nyugati ország, amely legalizálta a kannabiszt. Korábban csak az orvosi marihuána volt engedélyezett.

Mostantól a kanadaiak megvehetik és előállíthatják a saját kannabiszukat. Ezzel a kormány két éve tartó erőfeszítéseinek pont került a végére.

Sokan üdvözlik a dolgot, egészségügyi szakemberek azonban az “ellenőrizetlen kísérlet” veszélyeire figyelmeztetnek.

A “fűtörvény” legfontosabb pontjai:

  • Csal 18 éven felüliek vásárolhatnak füvet. Egyes tartományok azonban az életkort 21 évre emelték. 
  • A kanadaiak legfeljebb 30 gramm marihuánát birtokolhatnak és maximum 4 tő növényt termeszthetnek otthon.
  • Egyes tartományok profitkorlátozást vezettek be. Így például Új-Founland 8%-ban korlátozta a kannabisz teljes nyereségét.
  • Füvet szívni mindenhol tilos, ahol egyébként dohányzási tilalom van érvényben.
  • A kannabisz koncentrátumok, a párologtatás céljára szolgáló folyadékok és az ehető marihuána továbbra is tilos. 
45916926 401
Kanadai Fiatalok “Visszaszámlálási” Bulin Örülnek A Fű Legalizálásának / Fotó: Picture-Alliance / Empics / The Canadian Press / C. Young

Kérdés, hogy mi lesz a korábbi fekete piaccal. Közel egy évszázada ugyanis a bűnszövetkezetek teljes felügyeletük alatt tartották ezt a piacot, vagyis a termelés és terítés 100%-át, évről évre profitálva a megtermelt dollárt milliárdokból.

Valószínűleg ezek a csoportok nem fognak felszívódni egyik napról a másikra, mondta Torontó korábbi rendőrfőnöke az AFP hírügynökségnek.

Justus Haucap a düssledorfi Heinrich-Heine Egyetem közgazdásza szerint az iparág szabályozásával jobb cucc lesz elérhető, mint ami az utcán kapható. Haucap azt mondta a Deutsche Wellének, hogy a legális kannabisz “minőség-ellenőrzött” lesz.

Nem mindenki látja  azonban a dolog pozitív oldalát. Diane Kelsall, a Canadian Medial Association Journal orvosi szaklap főszerkesztője a legalizálást “nemzeti, kontrollálatlan kísérletként ” írja le, amelyben “a kannabisz előállítók nyeresége és az adóbevételek szöges ellentétben állnak a kanadaiak egészségével.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból