Joni Mitchell szolidaritásból csatlakozott Neil Younghoz abban, hogy eltávolítsa zenéjét a Spotify-ról, tiltakozva az ellen, hogy az egy népszerű, vakcinaellenes podcastnak ad otthont.

Joni Mitchell sem viseli el, hogy hazugságokkal osztozzon a platformon

Joni Mitchell, akinek 1971-es Blue albumát minden idők egyik legnagyobb albumaként tartják számon, az első nagy horderejű zenész, aki Neil Young mellett foglalt állást a streaming-óriás ellen, írja a The Guardian.

A felelőtlen emberek hazugságokat terjesztenek, amelyek az emberek életébe kerülnek. Szolidaritást vállalok Neil Younggal és a globális tudományos és orvosi közösségekkel ebben a kérdésben

 – mondta. 

A lépés felpörgette a vitát Joe Rogan humorista Spotify-hoz szerződött vitatott podcastja körül, amely a múlt héten vihart kavart az oltásellenes összeesküvés-elméletek, az eltörlés kultúráról és a közösségi média rendfenntartásáról megfogalmazott vélemények miatt.

Young rajongói és álláspontjának támogatói közül sokan a streaming platform bojkottjára szólítottak fel, és hogy más művészek kövessék példáját. Az „I stand with Neil Young” (Neil Young oldalán vagyok) és a #CancelSpotify (TöröljükElASpotify-t) felkapottak lettek a közösségi médiában.

A Spotify elkezdte eltávolítani Young zenéjét a platformjáról, miután a zenész ultimátumot intézett a céghez. „Lehet nekik Rogan vagy Young. Mindkettő nem.”

A Spotify azt mondta, hogy sajnálja Young döntését, de reméli, hogy „hamarosan újra üdvözölheti”. A streaming óriás 2020-ban 100 millió dollárt fizetett a Joe Rogan Experience podcastért, amely a világ egyik legnépszerűbb podcastja 11 millióra becsült közönségével.

Neil Young után egyre többen bojkottálják a Spotify-t

Tudósok és orvosszakértők százai írtak alá a Spotify-nak címzett nyílt levelet, mondván, hogy Rogan „ismételten félrevezető és hamis állításokat terjesztett podcastjában, bizalmatlanságot váltva ki a tudomány és az orvostudomány iránt”, és „számos megalapozatlan összeesküvés-elméletet terjesztett”.

A Spotify részesedése az Egyesült Államok zenei piacán a 2010-es 7%-ról 2020-ra 83%-ra nőtt, ami minden bizonnyal elriasztja a zenészeket attól, hogy elmenjenek. Egy másik bonyolító tényező, hogy sok nagy sztár átadta az irányítást a zenéje felett azzal, hogy hatalmas összegekért eladta kiadói jogait. Tavaly Young eladta dalkatalógusa jogainak felét a Hipgnosis-nak.

A közösségi oldalak felhívása, hogy az emberek mondják le Spotify-előfizetéseiket, felerősödött Mitchell Young álláspontját támogató nyilatkozata után. A Spotify nem hozta nyilvánosságra, hogy hány törlés történt az elmúlt napokban, de az ügyfélszolgálati csapata az előfizetőknek küldött üzenetben azt írta, hogy a streaming szolgáltatás „sok kapcsolatfelvételt kap, ezért lassú lehet a válaszadás”.

Eközben Barry Manilow tagadta, hogy követné Young példáját, és eltávolíttatná zenéjét a Spotify-ról.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet