Nyilvánvaló, hogy a vitaminok egészségesebbé tesznek bennünket és az életünket is meghosszabbítják. De vajon tisztában vagy vele, mikor és hogyan kell szedni a vitaminokat?
Nem mindegy, hogyan és mennyit és mikor szeded a vitaminjaidat. Sőt, azt sem, hogy milyet. Nézzük meg 6 hasznos tényen keresztül, hogyan kellene adagolnod őket! A Brightside összeszedte, egy-egy vitamin hogyan korrelál a többivel és mire alkalmasak.
Mikor van vitaminhiányod?
Tested állapota tudatja veled ha vitaminra van szükséged. Mik lehetnek ezek a tünetek?
Bőrtünetek: száraz és repedezett, nehezen gyógyulnak a sebek.
Köröm: csíkok és foltok jelenek meg rajta, könnyen törik és az ápolószerek sem segítenek.
Haj: hajhullás, töredezettség és ősz hajszálak megjelenése.
Idegrendszeri tünetek: álmatlanság, ok nélküli depresszió, levertség, csökkent koncentráció.
Ha a tünetek közül tapasztalod valamelyiket magadon, akkor nem kell azonnal a patikába szaladni, márt számos egyéb oka lehet a tüneteidnek. Jobb ha egy orvossal kivizsgáltatod magad.
Hogyan hatnak az egyes gyógyszerek a vitaminok felszívódására?
Aszpirin: Csökkenti a kalcium szintet és az A-, B-, C-vitamin mennyiségét.
Antibiotikumok: Csökkentik a vas, a magnézium, kalcium és B-vitamin mennyiségét.
Vízhajtók: Csökkenti a kálium, magnézium, cink és B-vitamin szintjét.
Hashajtó: Megakadályozza az A-, E- és D-vitamin felszívódását
Vérhígító: Nem használható K- és E-vitaminnal kombinálva.
Koleszterincsökkentők: A-vitaminnal nem kombinálhatók.
Milyen vitaminok és ásványi anyagok kombinálhatóak egymással?
A-vitamin: D-,B-,E-vitaminokkal és foszfor, kalcium és cink jelenlétében a leghasznosabbak.
B-vitaminok: C-vitaminnal kombinálva a legjobb.
C-vitamin: kalcium és magnéziummal fogyasztva a leghatásosabb.
Vas: A C-vitamin segíti a vas felszívódását.
D-vitamin: Kalcium, foszfor A- és C-vitaminnal együtt szedd!
Kalcium: Nem használható vasat tartalmazó multivitaminokkal együtt.
Milyen élelmiszerben találhatóak az egyes vitaminok?
A-vitamin: Halolaj, máj, vaj, sajt, tojás.
B6-vitamin: Tojás, krumpli, hüvelyes zöldségek, korpa, dinnye, banán, aszalt gyümölcsök.
C-vitamin: Csipkebogyó, ribizli, köszméte, málna, citrom, eper. Spenót és a káposzta.
D-vitamin: Szardínia, makréla, máj, lazac.
B12-vitamin: Halmáj, tenger gyümölcsei, tojás, hús.
E-vitamin: Zöldségolaj, gabonafélék magvai, mogyoró, kukorica, tojás.
Nikotin-sav: Aszalt szilva, szárított sárgabarack, füge, datolya, vadeper.
Mikor kell odafigyelned a vitaminfogyasztásra?
A béta-karotin kapszulák szedése tüdőrákot idézhetnek elő dohányosok esetében.
Az A-vitamin idős embereknél csontritkuláshoz vezethet.
A vitaminok szervezetre gyakorolt hatásai
A-vitamin: Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, csontokat erősíti, növekedésre hat.
B6 vitamin: Antitest és vérsejt termelést serkenti, az idegrendszer hatékony működéséhez szükséges.
B12: Vörösvértest termelést segíti, pozitív hatással van az agyműködésre és a memóriára.
C-vitamin: Kötőszövetekre, fogakra és az immunrendszerre van pozitív hatással.
D-vitamin: Csontszövet képzés, regenerálódás. Szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát.
Nikotin-sav: A bőr állapotára és az anyagcserére van hatással.
E-vitamin: Idegrendszer, keringési rendszer, és az izomrendszer hatékony működéséhez kell.
További életmódtanácsokat találsz az Élet+Stílus rovatunkban!