Felolvasószínházzal emlékeznek Ady halálának évfordulóján neves színészekkel

Emlékkiállítással, a költő hagyatékáról szóló előadásokkal, irodalmi sétával, koncerttel és felolvasószínházi előadással emlékezik csütörtöktől vasárnapig a Petőfi Irodalmi Múzeum a 100 éve elhunyt Ady Endrére.

Ady Endre 1919. január 27-én halt meg. Ágya köré nemcsak özvegye és barátai gyűltek, hanem képzőművészek és fényképészek is, akik meg akarták örökíteni az utolsó utáni pillanatot – írja közleményében a múzeum.

ADY szülőház Kriza jános néprajzi társaság
Ady Endre szülőháza Érmindszenten (Erdély) / Kép: Kriza János Néprajzi Társaság

A föltámadás szomorúsága című kiállítás is a halál pillanatával kezdődik, majd tárgyi emlékek, írásbeli dokumentumok, filmfelvételek, versek bemutatásával idézi fel Ady Endre életútját. A tárlat, amelynek kurátora Hegyi Katalin, fotók, relikviák, hangfelvételek segítségével reflektál a kultusz születésére is. A kiállítást Térey János költő nyitja meg csütörtökön, Ady Endre művei pedig Őze Áron színművész és a Kaláka együttes előadásában hangzanak el. Az emlékkiállítás 2020 januárjáig lesz látható.

Ady halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg a magyar kultúra napja alkalmából

Zalavári Eszter közölte, hogy az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben. Hozzátette: városszerte kiállítások fogadják az érdeklődőket. A Jutasi úti lakótelepet bemutató képekből nyílik tárlat a Március 15. úti Könyvtárban Szegedi József helytörténeti kutató fotóiból.

Pénteken a kézirat- és művészeti tár előadásai idézik fel a költő utóéletét. Borbás Andrea irodalomtörténész olyan kérdésekre keresi a választ többek közt, hogy mi lett a sorsa a költő által a szemetesbe dobott versnek vagy valóban tudták-e utánozni Ady aláírását. Kovács Ida irodalomtörténész azt mutatja be, hogyan látta Adyt Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos és Czigány Dezső. Az előadás a három festőművész Adyhoz fűződő kapcsolatát járja körül és az általuk megfestett vagy meg nem festett Ady-portrék nyomába ered.

Ady Endre: Sem utódja, sem boldog őse – Reviczky Gábor (Vers mindenkinek)

Legkiemelkedőbb színművészeink tolmácsolásában a magyar líra legfontosabb alkotásai az M5 csatornán. Célunk, hogy a költészet mindenki számára a mindennapok …

Fráter Zoltán Ady szerelmeiről szóló, Eldobott szerelmek című darabja szintén pénteken lesz látható Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek és Beck Zoltán zenész előadásában. A felolvasószínházi előadást Seres Tamás rendezi.
Szombaton a múzeumtól indul és kávéházak, szerkesztőségek, lakhelyek érintésével a Nemzeti Múzeumnál ér véget az az irodalmi séta, amely a különböző “Ady-emlékhelyeken” kalauzolja végig az érdeklődőket.

cabaret nedrano trip
Cabaret Medrano együttes / Kép: Trip

Vasárnap délelőtt, a költő halálának századik évfordulóján Ady Endre síremlékénél, majd kora délután az Ady Emlékmúzeumnál lesz koszorúzás és megemlékezés, este pedig a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar emlékezik meg a költőről egy rendhagyó előadás keretében.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból